Lupta fermierilor cu cioara de semănătură a ajuns la Ministerul Agriculturii. Ce măsuri se vor lua

2 min read
Lupta fermierilor cu cioara de semănătură a ajuns la Ministerul Agriculturii. Ce măsuri se vor lua

agrointeligenta.ro
– 8 iunie 2023 06:42

După ce mai mulți agricultori au semnalat Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu privire la pagubele produse de cioara de semănătură, problema a intrat și în atenția Ministerului Agriculturii. Petre Daea a arătat că a aflat de chestiune și că urmează să fie luate măsuri la nivel legislativ pentru reducerea populațiilor de ciori.
„După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine”, a declarat ministrul Petre Daea, ieri, miercuri – 7 iunie.Petre Daea: ”O să vorbesc cu ministrul Mediului să ne armonizăm poziția”
Într-un dialog purtat cu un fermier, Daea a arătat că nu adâncimea de semănat este problema. „Păi ce, vrei să o bagi la 1,5 m sub pământ? Nu mai iese porumbul…Nu, Nu! O să vorbesc cu ministrul Mediului să ne armonizăm poziția astfel încât interesul țării să primeze”, a spus Daea.Citiți și: Ciorile au distrus porumbul semănat de fermierul Valentin NițăDe altfel, ipoteza lui Petre Daea este corectă întrucât ciorile nu distrug numai prin scoaterea semințelor de porumb sau floarea-soarelui. Pagube însemnate sunt raportate și imediat după răsărirea plantelor, când păsările ”culeg” părțile verzi ale culturii.Citiți și: Ciorile au distrus 100 de hectare de porumb cerat abia răsărit. Pagubele depășeșc 80.000 de leiPlanul lui Daea pentru reducerea populațiilor de ciori s-ar putea lovi de o rezistență puternică din partea organizațiilor non-guvernamentale care militează pentru protejarea păsărilor.„Conform legislației în vigoare sunt stabilite cote de recoltă pentru aceste păsări. Ele se împuşcă. Sau poate vrea să vină iar ca în cazul cormoranului să fie împușcate în sezonul de reproducere, iar acum suntem în prag de infringement…”, a declarat pentru Știrile Pro TV Ciprian Fântână, de la Societatea Ornitologică Romană.

Vă reamintim că Legea vânătorii a fost modificată de curând în privința cormoranilor. Luna trecută, actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional. Modificările legislative urmează să ajungă la președinte, pentru promulgare.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.