Marius Oprea: Pesta porcină africană, pretext pentru noi norme: Guvernul îi va impune țăranului român să nu-și mai crească porcul în coteț

2 min read
Marius Oprea: Pesta porcină africană, pretext pentru noi norme: Guvernul îi va impune țăranului român să nu-și mai crească porcul în coteț

Istoricul Marius Oprea a publicat un editorial pe platforma Mediafax în care explică cum pesta porcină africană este folosită ca pretext pentru noi reglementări ce nu vor mai permite oamenilor de la țară să țină un porc în coteț.
„Porcul românesc, porcul de la țară, porcul pîrlit de Ignat e iarăși amenințat: de astă dată nu de pesta porcină, ci de invocarea ei, din pixul guvernului Cîțu. Se pregătește o ordonanță de urgență pentru a interzice, prin impunerea unor noi norme sanitar-veterinare, creșterea porcilor în micile gospodării tradiționale țărănești.”, scrie acesta, în introducere.
Acesta a analizat documentele emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) legate de pesta porcină și a ajuns la câteva concluzii.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
ANSVSA îi spune porcului, Adio, coteț!
Cititul printre rînduri era un obicei al epocii socialiste, pe care și eu l-am exersat în acei ani. Îmi oferă și astăzi mari surprize, citind comunicate de presă aparent benigne. Din unul dintre acestea, aparținînd Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și Siguranță Alimentară, am înțeles de pildă că se pregătește o nouă și puternică lovitură, dată gospodăriilor individuale din România: interzicerea creșterii porcilor „în aer liber”.
Ceea ce avantajează din start marile ferme și interzice „concurenței” micilor crescători individuali, țăranilor să mai crească porci. Nu în număr mai mare de cinci, cum voia ministrul Daea, care a și fost nevoit să revoce dispoziția, ci de fapt niciunul. După noile norme sanitar-veterinare, ar trebui să-i mute în casă, în sufragerie.
Comunicatul ANSVSA ia toată povestea prin învăluire: „Contextul actual al evoluției pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase, pentru combaterea acestei boli.
Pierderile economice generate de evoluția PPA sînt extrem de mari,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.