Mirositul solului, prima analiză pe care o recomandă fermierilor un expert francez

2 min read
Mirositul solului, prima analiză pe care o recomandă fermierilor un expert francez

Calitatea solului poate fi aflată de la prima ”mirosire”. Este metoda prim care un specialist francez îi învață pe agricultori să analizeze solul.
Într-un material publicat în cultiva.fr și preluat pe pagina de Facebook a asociației AIDER, este prezentată metoda prin care Christophe Frébourg, directorul companiei de consultanță Frébourg Agro-Ressources și expert în viața solului face o primă inspecție a pământului, asociind această activitate cu ”mirositul și degustatul vinului”.
În opinia expertului, care realizează profile de sol de mai bine de 20 de ani, mirosul care trebuie să se simtă imediat la un sol care funcționează bine este cel al ciupercilor.
”Este o abordare foarte simplă, dar dezvăluie multe despre cum funcționează solul”, a declarat Christophe Frébourg.
În opinia sa, ”acesta este primul pas în analiza unui sol. De îndată ce profilul este deschis, chiar înainte ca groapa să fie complet săpată, trebuie să simțiți pământul. Chiar trebuie să duci solul sub nas. Când este rece trebuie încălzit închizând strâns mâinile pentru a percepe mai bine aromele. Astfel, pământul dezvăluie toate aceste mirosuri.”
Christophe Frébourg, directorul companiei de consultanță Frébourg Agro-Ressources și expert în viața solului
Christophe Frébourg consideră că există 3 cazuri specifice profilului de sol de suprafață.
Primul este mirosul de ciupercă, cel care arată că un sol funcționează bine. ”Acesta este un criteriu deciziv pentru confirmarea faptului că un sol funcționează bine, deoarece ciupercile joacă un rol deciziv în funcționarea solului”, a punctat expertul.
Al doilea caz este acela în care solul nu emană miros, iar asta poate spune despre acel sol că a primit foarte multe chimicale. ”Când solul nu emană cel mai mic miros, de multe ori primește multe produse chimice”, arată directorul companiei de consultanță Frébourg Agro-Ressources.
Cea de-a treia variantă este aceea în care solul nu miroase bine. Acesta, spune expertul în viața soluluim adesea te un semn de funcționare anaerobă.
În opinia sa, un sol care nu este suficiuent oxigenat nu are suficientă viață, iar dacă primul miros perceput este de putrefacție, este semn că materia organică este depozitată într-un mediu anaerob, ceea ce determină o fermentație slabă.
Există și situația mirosului de fier vechi, prezent într-un mediu bogat în fier și în plus hidromorf. Acesta este tipic unui sol insuficient de oxigenat și prea puțină viață în el.
Totodată, expertul consideră că fermierii nu trebuie să se aștepte la mirosuri caracteristice la adâncime, în profilul de sol. La această primă mirosire, Christophe Frébourg, adaugă pentru un profil complet și măsurarea temperaturii și pH-ului diferitelor orizonturi ale solului, dar și o analiză a structurii solului.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.