Nicolae Roman(AUR) – Sperăm ca nu firmele de partid să exploateze nămolul de la Techirghiol în valoare de peste 40 de milioane de euro

2 min read

În urma unor modificări la Legea minelor inițiate de deputatul PNL Florin Roman, s-a aprobat licențele de concesiune pentru exploatarea nămolului terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța. Nicolae Roman, deputat AUR, speră ca acest lucru să nu se facă de firmele de partid, iar statul român să fie prin acest mod păgubit.

Așadar, Nicolae Roman a depus o întrebare către prim-ministrul României, Florin Cîțu, pentru a afla mai multe detalii despre această exploatare, dar și măsurile care vor fi luate pentru ca statul român să fie printre beneficiari.

„În urma unui concurs public de oferte, licența pentru explorarea nămolului de la Techirghiol a fost atribuită în 2016 firmei Formin SA din Caransebeș, județul Caraș-Severin, care doi ani mai târziu,  a solicitat și licența de exploatare.

Ca să intre în vigoare însă, licența de concesiune pentru exploatare a fost aprobată în acest an, pe 6 iulie, direct de către președintele A.N.R.M., Dan Grigoriu-Norocel, după ce legea minelor a fost modificată.

Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat de firma Formin SA, în perimetrul de 800 de metri Techirghiol Est ar fi de exploatat, în cei 20 de ani de concesiune, 6.000 de metri cubi de nămol, cu o valoare de 2 milioane de euro. Potrivit legii minelor, redevența pentru nămolul terapeutic este de 5% din valoarea producției miniere. Adică, 100.000 de euro va primi statul de la Formin, dacă valoarea și cantitatea estimate de companie se adeveresc.

Doresc să fiu informat, pentru a transmite electoratului următoarele:

  1. Cât de eficientă este acestă formă de comercializare a nămolului sapropelic pentru statul român?
  2. Statul român nu poate comercializa nămolul sapropelic astfel încât să aibă un câștig mai mare?
  3. Pentru că exploatarea industrială a acestei resurse va afecta activitatea balneară în Techirghiol Est, care sunt perspectivele evoluției acestei localități?„, cere Nicolae Roman, deputat AUR.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.