Cad capete rând pe rând din fruntea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Executivul este zdruncinat în fiecare zi cu noi dovezi de plagiat din rândul miniștrilor. Nici premierul Ciucă nu a scăpat de acuzații, dar cu un președinte de țară în spate, cine poate îl da jos?

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție. Mesajul a fost postat pe contul său de facebook.

Dar nu îi plângeți de milă, Cîmpeanu va rămâne profesor universitar, rector și chiar senator. Funcția de ministru era pistol cu apă pentru el. Cu dovezi solide privind plagiatul, acești ‘băieți deștepți’ par rupți de realitate.

Culmea ignoranței este să ajungi în fruntea unui minister, și nu oricare, ci Ministerul Educației, știind că ai probleme de asemenea natură. Dar nu ar trebui să ne mirăm. Și Nicolae Ciucă este în fruntea Guvernului, iar lumea nu face prea mare tam-tam.

Revenind la plagiatul lui Sorin Cîmpeanu… Acesta nu este prea grav, după cum și el a spus. Fostul ministru a plagiat un curs universitar, scris de doi colegi de-ai lui. Acesta și-ar fi însușit pentru propriul curs, pe care îl susținea la universitate, 13 capitole dintr-o lucrare apărută în 2000, scrise de doi alți autori, „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

Acesta nu este tot. Sorin Cîmpeanu, fiind la butoane, a încercat să legifere în interes propriu, să-și auto-amnistieze plagiatul. Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică.

Cîmpeanu nu este singurul ministru certat cu însușirea ideilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane. Lucian Bode, ajuns în fruntea ministerului Afacerilor Interne, și-a ascuns la propriu teza de doctorat. Premierul Ciucă a încercat și i-a ieșit să blocheze verificările la teza de doctorat.

Alături de ei sunt șefi din Poliție, din Armată, din SRI, din tot felul de structuri de forță ale statului. Unul mai puternic ca altul, unul mai îngrijorat ca altul că fără ei se face praf statul român, cel de grija căruia nu mai pot dormi ei noaptea.

 » sursa: www.CRITICII.ro