Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

2 min read
Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

Ce sunt oxiurii?
Oxiurii sau Enterobius vermicularis sunt viermi paraziți de dimensiuni reduse, de culoare albă, care trăiesc și se înmulțesc în intestinul oamenilor. Ouăle și larvele oxiurilor sunt atât de mici, încât pot fi observate doar la microscop. În schimb, femela adultă de oxiuri are între 8 – 13 mm lungime, iar masculul între 2 – 5 mm lungime. Femela adultă depune ouăle în timpul nopții, în zona perianală și perineală provocând astfel un prurit anal nocturn. Apoi, ouăle embrionează aproximativ 6 ore, devin infecțioase și contaminează hainele.

Oxiurii se transmit extrem de repede, fiind des întâlniți la copiii cu vârste cuprinse între 5 – 10 ani. Oxiurii sunt contagioși, astfel că o persoană se poate infecta doar atingând obiecte murdare sau consumând apă și alimente contaminate. Se poate ajunge și la autoinfecție dacă mâinile sunt contaminate și este atinsă ulterior zona perianală. După infectare, oxiurii eclozează în duoden și devin adulți în maxim 55 de zile. Infecția cu oxiuri la copii reprezintă o problemă care trebuie tratată rapid, deoarece acești viermi pot trăi pe suprafețele contaminate până la 3 săptămâni, astfel că oricine poate intra în contact cu ei și să se infecteze. Oxiurii sunt cea mai frecventă cauză a infecțiilor cu viermi intestinali din lume.
De ce apar la copii oxiurii?
Oxiurii sunt cei mai răspândiți dintre paraziți. Motivul pentru care ei apar la majoritatea copiilor este faptul că pot fi ingerați foarte ușor de pe obiecte murdare, alimente nespălate sau din apă contaminată. De asemenea, există multe cazuri de autoinfectare, atunci când micuțul se scarpină în zona anală, apoi duce mână la gură, ia ouăle și le înghite. Rapiditatea și ușurința cu care se pot infecta cu oxiuri face ca această boală să apară atât de des în rândul celor mici.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.