Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

2 min read
Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

De la izbucnirea pandemiei, lucratul de acasă a devenit o obișnuință și chiar o necesitate pentru multe persoane. Un proiect de lege care își are originea într-o directivă din Uniunea Europeană din 2019 își dorește să aducă un echilibru între viața de familie și viața personală a angajatului, anunță observatornews.ro.
Mai exact, părinții ar putea beneficia de 4 zile de muncă remote (de acasă) în fiecare lună, pe care le pot lua fie consecutiv, fie câte una în fiecare săptămână. Bineînțeles, vorbim despre cazurile în care munca pe care angajatul o prestează se poate realiza și de acasă.

În prezent, proiectul de lege se află în Senat.
În cazul în care ambii părinți sunt salariați, cererea pentru munca de acasă va trebui însoțită de o declarație pe propria răspundere din partea celuilalt părinte, care să ateste că acesta nu a cerut să lucreze de acasă fix în aceeași perioadă, precizează ziarulunirea.ro. Declarația nu va fi necesară dacă persoana în cauză este divorțată.
Aceeași sursă menționează că pentru a putea lucra de acasă, părinții vor trebui să se asigure că au toate mijloacele necesare pentru desfășurarea activității și îndeplinirii atribuțiilor trecute în fișa postului. 
Inițiatorii acestei măsuri au mai precizat că este „o provocare considerabilă pentru mulți părinți care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creștere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă” și își doresc ca această posibilă lege să facă o diferență în viața de familie a angajaților.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.