Peste 758 de medicamente lipsesc din farmacii. Adrian Cătană (AUR): În România, nu se pot produce medicamente inovative fără sprijin guvernamental

2 min read

Senatorul AUR Adrian Cătană a sesizat Ministerului Mediului dificultățile pe care le întâmpină producătorii de medicamente din România și a punctat că, fără sprijin din partea Guvernului, aceștia nu pot produce medicamente inovative. Parlamentarul a solicitat ministrului Alexandru Rafila să transmită un punct de vedere referitor la această situație, în condițiile în care Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține că principala problema este cadrul de reglementare prea ostil industriei.

Astfel, potrivit ARPIM, producătorii sunt nemulțumiți de așa-numita taxă clawback, care presupune plata a 25% din profit pentru medicamente inovative și 15% pentru genericele produse la noi în țară. Reprezentanții industriei au precizat că, din acest motiv, se rezumă la a produce medicamente generice.

Nu e suprinzător astfel că pacienții români de-abia găsesc tratamentul de care au nevoie. În prezent, potrivit listei Agenției Naționale a Medicamentelor, lipsesc 758 de medicamente pentru diverse afecțiuni: de la cancer, diabet, boli cardiovasculare până la medicamentele post transplant, cele antiepileptice sau vaccinuri pentru copii.

În acest context, senatorul AUR Adrian Cătană a solicitat Ministerului Sănătății să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Considerati că „taxa clawback” din producţia de medicamente inovative generice trebuie redusă? Dacă răspunsul dumneavoastră este afirmativ, până la cât?
  2. Prin ce programe de sprijin susține Guvernul industria specifică? Considerați că sunt suficiente, dacă există, pentru a compensa ,,taxa clawback”?
  3. Care este programul Guvernul pentru revitalizarea industriei farmaceutice românești (condusă de capital autohton)?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.