Primele roșii românești, prețuri. Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Nu vom avea de Paști tomate autohtone! – Food & Retail

3 min read
Primele roșii românești, prețuri. Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Nu vom avea de Paști tomate autohtone! – Food & Retail

Primele roșii românești din 2023, prețuri. Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale din Sectorul Legume-Fructe, a transmis în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că vom găsi roșii românești în piețe abia în luna iunie, iar un kilogram va costa atunci 8-10 lei.
Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare (OIPA) din Sectorul Legume-Fructe, a vorbit despre luna în care vom putea cumpăra roșiile românești de la piață sau supermarketuri anul acesta, dar și despre cât va costa un kilogram de tomate la început de sezon.
„Undeva la 15 iunie avem roșii românești. Ceea ce consumăm la sfârșit de mai, acelea care au o mărime mică ca nuca, sunt fructe care au îmbătrânit, pentru că ei au forțat însămânțarea. La 15 iunie, stabilizarea prețului va fi 8 lei, maxim 10 lei pentru roșiile acelea extravagante, fooarte mari, însă consumatorul să înțeleagă un lucru, să nu critice producătorul român, prețurile de la raft nu sunt ale producătorului, în piețe nu sunt prezenți producătorii. Prețul real al producătorilor dacă își închide recolta la 1,5 – 1,7 euro este în beneficiul lui” , a spus Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe.
Producătorul de legume a precizat că, din cauză că Paștile pică devreme în acest an, românii nu se vor putea bucura de roșii autohtone de sărbători.
Roșii românești
Temperaturile, un risc pentru producția de roșii românești
Legumicultorul Gheorghe Vlad a precizat că, deși avem o primăvară timpurie, nu este exclus să avem episoade foarte reci în luna aprilie, iar dacă e ger, producția de roșii românești va fi afectată.
„Avem o primăvară mai timpurie, s-ar putea în aprilie să avem o surpriză a zăpezilor, e posibil să avem precipitații. Dacă sunt temperaturi cu plus nu deranjează, numai să nu coboare. Acum doi ani am avut în mai -9 grade, s-a cunoscut la producție. Să sperăm că anul acesta dacă vor cădea precipitații sub formă de zăpadă sau ploaie, gerul nu își poate face efectul”, a declarat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 
Consumatorii vor produse locale
Legumele românești dispar repede de la raft. Consumatorii români cer produse locale, sănătoase în supermarket-uri.
„Astăzi, noi suntem prezenți în marketuri, nu pentru că le este milă de noi. Este o cerere în creștere a consumatorilor. Legumele care sunt răscolite, le caută consumatorul, dispar foarte repede, nu se mai răsfață supermarket-urile în producție. Plus că tot consumatorul vrea un produs sănătos”, a conchis Gheorghe Vlad, președintele OPIA Legume-Fructe.
Agrostrategia – TVR 1. Invitată: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe (02.03.2023)


 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.