Prof. Vasile Ghețău: În 2050 vom avea o populație de 15-16 milioane. Mijloacele financiare actuale nu reprezintă stimulente pentru a aduce pe lume doi copii

2 min read
Prof. Vasile Ghețău: În 2050 vom avea o populație de 15-16 milioane. Mijloacele financiare actuale nu reprezintă stimulente pentru a aduce pe lume doi copii

Profesorul Vasile Ghețău, președintele Centrului pentru Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române, atrage atenția asupra dezastrului demografic care s-a abătut asupra țării noastre și care, în opinia sa, nu mai poate fi stopat.
Într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, profesorul Ghețău spune că în doar 30 de ani, România va ajunge la 15-16 milioane de locuitori. Mai rău, această populație va fi una îmbătrânită cu un grad de mortalitate ridicat și natalitate scăzută. Reamintim că în 1990 România avea 23 de milioane de locuitori.
„În toate proiectările populației țării din surse naționale (Institutul Național de Statistică, proiectări ale mele) și internaționale (Eurostat și Divizia de Populație ONU), elaborate înainte de pandemie, populația rezidentă a României ar urma să ajungă la 15-16 milioane locuitori la mijlocul secolului, depopularea urmând să se accentueze dramatic. Să nu omitem, atingerea unei populații de 15-16 milioane în anul 2050 s-ar realiza după un declin întins pe 30 de ani până astăzi și alți 30 care urmează, însemnând 60 de ani de declin, de masivă migrație externă și declin natural în creștere, însemnând afectarea iremediabilă a structurilor pe vârste.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Populația de 15-16 milioane în anul 2050 ar avea caracteristicile unei populații nesustenabile demografic (nivel al natalității și mortalității, grad de îmbătrânire demografică, raport dintre populația în vârstă de muncă și cea vârstnică și tânără)”, a declarat Vasile Ghețău.
Sociologul spune că actualele mijloace financiare oferite părinților nu sunt de natură să stimuleze nașterea de prunci.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Declinul demografic nu mai poate fi stopat.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.