Raisa Enachi (AUR): 15 noiembrie 1987 – o zi emblematică în istoria României

2 min read

Astăzi, 15 noiembrie, este o zi emblematică în istoria României, o zi ce ilustrează eroismul și determinarea poporului nostru în confruntarea cu regimul comunist. În această zi, ne reamintim de Revolta de la Brașov, un episod crucial în lupta pentru dreptate și libertate. Această zi nu este doar un memento în calendar. Astăzi, este despre cei care s-au unit și au înfruntat comunismul, și-au cerut drepturile.

În ajunul acestei zile, pe 14 noiembrie 1987, muncitorii de la Uzina de Autocamioane „Steagul Roșu” au avut o reacție vehementă la diminuarea nejustificată a salariilor, declanșând un val de proteste. Solidaritatea lor a inspirat Brașovul, transformându-l într-un puternic simbol al rezistenței. A doua zi, când cei din schimbul III au refuzat să înceapă lucrul, solidaritatea a devenit buletinul de identitate al brașovenilor. În fața nedreptății, un val de manifestanți s-a îndreptat către Prefectură, strigând pentru prima dată în România „Jos dictatura!”, „Vrem pâine!”. Pe străzile orașului răsuna cântecul național „Deșteaptă-te, române!” și strigăte pentru libertate și dreptate. În fața Palatului Administrativ, protestatarii au sfidat simbolurile regimului comunist, într-un act de curaj fără precedent.

Răspunsul autorităților comuniste a fost unul întârziat și ineficient, însă represiunea ulterioară a fost severă și brutală. Liderii mișcării au fost anchetați, arestați, iar unii au plătit cu viața lor această îndrăzneală. Cu toate acestea, spiritul de solidaritate și dorința de libertate au rămas neînfrânte.

Prin urmare, 15 noiembrie 1987 reprezintă un moment de cotitură și o lecție de curaj și sacrificiu în istoria noastră. Eroii acelei zile au inscripționat Brașovul pe harta luptei împotriva opresiunii comuniste. Astăzi, ne inclinăm cu respect în fața memoriei lor și ne angajăm să păstrăm vie amintirea luptei lor pentru libertate și demnitate.

15 noiembrie 1987 – ziua în care în Brașov a răsunat un puternic „AJUNGE!”, marcând o pagină de neuitat în istoria națională.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.