Raisa Enachi (AUR): Combaterea sărăciei din România și eradicarea corupției, singura cale către o viață decentă
4 min readDeputata AUR Raisa Enachi atrage atenția, în cea mai recentă declarație de presă, asupra pericolului sărăciei, care afectează o treime de populația României. Guvernul are șansa ca prin îndeplinirea obiectivelor din PNRR să ofere o viață decentă tuturor românilor.
UE ne oferă, prin PNRR, un adevărat colac de salvare, iar noi le datorăm cetățenilor, cu atât mai mult persoanelor vulnerabile oportunitatea de a beneficia de o serie de reforme care vor constitui fundamentul necesar pentru a rezista – și chiar a supraviețui – în viitor. Guvernul trebuie să implementeze măsuri prin care să asigure monitorizarea, evaluarea și îndeplinirea indicatorilor și țintelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Nu putem considera că s-a realizat ceva notabil doar prin majorarea venitului minim brut de la 390 de lei (79 de euro) în 2007 la 2300 de lei (465 de euro) în 2021!
S-au făcut progrese lente în combaterea fenomenului de pauperizare a populației, chiar dacă una dintre cerințele fundamentale stabilite de la aderarea României la UE a fost eradicarea corupției omniprezente, România a primit 15,4 miliarde de euro în perioada 2007-2013, iar alte 17,6 miliarde de euro în perioada 2014-2020, pentru investiții în infrastructură. Cu toate acestea, România a rămas singura țară din UE care nu a reușit să folosească valul de finanțare structurală pe care a primit-o de la aderare din cauza planificării inadecvate și guvernării.
În același timp, infrastructura subdezvoltată, drumurile periculoase și birocrația excesivă continuă să persiste, provocând un stres continuu pe toate palierele, căruia trebuie să-i facem față zilnic. Anul trecut, aproape un milion de români au solicitat să rămână în Marea Britanie în cadrul unui program de rezidență post-Brexit. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, numărul cetățenilor români angajați în Germania a crescut de la peste 88.000 în ianuarie 2014 la aproape 463.000 în septembrie 2021.
Aproximativ o treime dintre cetățenii care încă locuiesc în țară – se află sub amenințarea constantă a sărăciei și excluziunii sociale, aproximativ 45% dintre români își încălzesc casele în principal cu sobe pe lemne, folosind adesea crengi sau știuleți de porumb uscați, aproape 10% dintre copiii din România merg la culcare înfometați în fiecare noapte, iar un sfert dintre cetățenii țării încă mai folosesc toalete în aer liber.
Potrivit unei cercetări recente Salvați Copiii României, probabilitatea sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor români a crescut pentru prima dată în cinci ani (36,3%), pandemia având un impact deosebit de negativ asupra copiilor cei mai vulnerabili, situația fiind deosebit de gravă pentru copiii cu dizabilități, copiii romi și copiii aflați în condiții nesigure. Până la sfârșitul lunii decembrie 2020, numărul copiilor lăsați în urmă de părinții lor care lucrează în străinătate a crescut la 75.136, dintre care 13.253 aveau ambii părinți plecați în străinătate. Majoritatea copiilor sunt îngrijiți de bunici sau alte rude, deși există ocazii în care tinerii sunt lăsați singuri sau plasați într-un sistem alternativ de protecție.
În ciuda faptului că asistența medicală pentru copii este gratuită, diferențele regionale și decalajul urban/rural, precum și listele de așteptare și banii limitati alocați sistemului medical, obligă familiile să apeleze la serviciile medicale private, care nu sunt la îndemâna oricui. Potrivit unui alt sondaj Salvați Copiii României din aprilie 2020, 23% dintre părinți nu au putut cumpăra medicamente pentru copiii lor, în timp ce 15% au indicat că nu au acces la îngrijiri medicale pediatrice (cum de exemplu este cazul orașului Murgeni, Județul Vaslui).
Mulți cetățeni nu primesc ajutorul de care au nevoie, angajatorii fac numeroase abuzuri, mizând pe starea socială a angajaților, iar locurile din instituțiile care ar trebui să îi protejeze sunt ocupate, în bună parte, politic, rezultând, astfel, o administrație total ineficientă.
Comparația dintre nivelul coșului zilnic al românului de rând și cel al locuitorilor din Vestul Europei nici nu își are rostul!
Salvarea vieților, transformarea lor, reducerea inechităților sociale și oferirea unei șanse reale tuturor copiilor, indiferent de originea lor socioeconomică sau etnică, indiferent dacă locuiesc în medii urbane sau rurale, ar trebuie să devină o politică prioritară a Guvernului!
Vă asigur că, în calitate de parlamentar AUR, de mamă, alături de colegii mei, voi face tot ce îmi stă în putință, prin toate instrumentele de care dispun, pentru a interveni în combaterea sărăciei din România.