Raisa Enachi (AUR) sesizează ministrului Muncii, Marius Budăi, cazul unui pensionar din județul Vaslui, care primește o pensie de 1470, după 36 de ani de muncă, în condițiile în care ajutorul social se situează în jurul sumei de 200 de euro.

În România, pensiile sunt asociate cu grija, sărăcia și neputința. Pensionarii sunt disprețuiți, iar pensia este văzută ca un simbol al morții. Pensionarea nu aduce niciun confort după zeci de ani de muncă asiduă.

Pentru persoanele care încă lucrează în România, pensionarea este o perspectivă înfricoșătoare, chiar terifiantă, care poate duce la depresie. Pentru că totul se rezumă la bani atunci când vine vorba de pensie.

Banii de pensie sunt o insultă după o viață de efort, așa cum este cazul domnului Leonte C. din județul Vaslui, care a muncit 36 de ani și a ajuns să trăiască dintr-o pensie de 1470 de lei.

Domnul Leonte C. nu este singurul care ar prefera un ajutor social de 200 de euro, pentru care nu trebuie să muncească nicio zi din viață, în locul unei pensii de mai puțin de 300 de euro.

Socotelile sunt fie vagi și abstracte, fie aplicate și pragmatice, dar, toate, se petrec sub semnul incertitudinii.

Stimate domnule ministru al Muncii, vă rog să îmi precizați dacă:

  • Este corect, moral ca un cetățean, după zeci de ani de muncă, să trăiască lunar cu 1470 Ron?
  • Dumneavoastră considerați că ați putea trăi cu mai puțin de 300 de Euro pe lună?