Raisa Enachi(AUR): Premierul Ciucă să nu uite că are obligația de a apăra fiecare român, indiferent unde se află

2 min read

Având în vedere situația de la granița noastră, Raisa Enachi, deputat AUR, susține că politicienii noștri s-au întrecut în declarații politice care mai de care mai pompoase în apărarea ucrainenilor din Ucraina. Mai mult, deputatul AUR acuză autoritățile că sunt preocupate mai mult de soarta ucrainenilor din Ucraina decât de cea a românilor din regiunile istorice, aflate în țara vecină.

În acest sens, Raisa Enachi a adresat o întrebare parlamentară premierului Ciucă prin care dorește să afle informații despre ajutoarele trimise de către statul român în Ucraina și, în special, către comunitățile de români.

„În acest moment tragic, când, din păcate, declarațiile politice par a fi mai importante decât faptele, autoritățile sunt preocupate mai mult de soarta ucrainenilor din Ucraina decât de cea a românilor din regiunile istorice, aflate în țara vecină.

Ucraina ultimilor opt ani nu a fost cel mai bun exemplu de bune practici privind respectarea drepturilor minorităților naționale. Cei 500.000 de români au fost supuși, constant, unui regim de asimilare etnică de către statul Ucrainean, iar președintele Zelenski al Ucrainei declara, în 22 ianuarie 2020 că: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”.

Problema este că românii din Ucraina, chiar dacă vor să fugă din calea războiului, nu o pot face, deoarece soldații ruși blochează drumurile de acces, iar punctele de trecere a frontierei sunt extrem de aglomerate. În plus, în urma convorbirilor pe care le-am avut cu românii din Bucovina de Nord, aceștia mi-au specificat că suma care se cere, neoficial, pentru a putea fi lăsați să ajungă în România este de 5000 de euro.

Domnule prim-ministru, dumneavoastră vă revine misiunea de a proteja și apăra interesele comunităților românești din Ucraina.

În această ordine de idei, vă rog să precizați:

  1. Câte/Ce ajutoare umanitatre au ajuns în Ucraina și, în special, către comunitățile de români?
  2. Care sunt mecanismele actuale de acordare a cetățeniei române pentru românii noștri din Ucraina și dacă se va întreprinde o accelerare a lor?cere Raisa Enachi, deputat AUR.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.