Războiul hibrid în fostul lagăr URSS. Moldova, o țință a Rusiei – CRITICII.RO

3 min read
Războiul hibrid în fostul lagăr URSS. Moldova, o țință a Rusiei – CRITICII.RO

Prăbușirea Uniunii Sovietice a dat fostelor republici sovietice șansa de a-și concepe propria politică externă pe baza a ceea ce sunt în mod obișnuit înțelese ca valori cheie occidentale. Cu toate acestea, în Rusia, deceniile post-sovietice au produs, de asemenea, o mare nostalgie. Căderea Uniunii Sovietice nu a fost văzută doar ca una dintre cele mai mari catastrofe geopolitice ale secolului, așa cum a spus Vladimir Putin, ci și o enormă dramă personală pentru mulți ruși.

Rusia s-a confruntat cu realitatea politicii post-sovietice independente și, în special, cu perspectiva politicilor orientate spre Uniunea Europeană (UE). Mulți factori politici ruși consideră o occidentalizare în continuare a Europei de Est ca un risc semnificativ pentru interesele sale naționale. Consideră acest proces ca o provocare și, la rândul său, provoacă o mai mare confruntare cu Occidentul.

Recent a devenit evident că cele trei țări post-sovietice independente din Moldova, Georgia și Ucraina au devenit ținte ale agresiunii rusești în lupta sa autodirecționată împotriva Occidentului care invadează teritoriul pe care îl consideră parte a sferei sale de influență.

Moldova, Georgia și Ucraina au devenit state suverane după prăbușirea URSS. Faptul că aceste țări s-au trezit strânse între două realități geopolitice a complicat semnificativ sarcina de a elabora abordări independente ale afacerilor lor externe. Aceste țări au trebuit să se angajeze într-un act de echilibrare. În cele din urmă, au ajuns să privească spre UE.

În 2014, Moldova, Georgia și Ucraina au făcut un mare pas către legături mai strânse cu Bruxelles-ul, prin semnarea Acordurilor de asociere Ucraina-UE, în încercarea de a crea un cadru de cooperare în domenii precum dezvoltarea politicii, socialului, culturii, comerțului. și legături de securitate.

Cu toate acestea, acest proces a fost întâmpinat de o rezistență semnificativă din partea Rusiei. La începutul anilor 1990, țara începuse deja să utilizeze elemente de război hibrid în Moldova și Georgia, și anume prin finanțarea și acordarea de asistență militară separatiștilor din regiunile Transnistriei din Moldova și Abhazia și Osetia de Sud din Georgia. Acest lucru a avut ca rezultat trupe permanente de menținere a păcii în Transnistria care au exercitat presiuni asupra Moldovei și un război ruso-georgian în 2008. În Ucraina, Rusia a folosit un spectru complet de tehnici de război hibrid, care au început cu disputele energetice repetate în 2005 și au dus la confruntări militare.

În cazul Moldovei și Ucrainei, războiul informațional dus de Rusia a fost pus în seama amenințărilor Occidentului și răspândirea ideologiei naziste. În cazul Transnistriei, accentul principal al propagandei de la Kremlin a fost amenințarea românească. În Donbas, propagandiștii au fost mai creativi. Ei i-au înspăimântat pe locuitori cu avertismente despre armele NATO și „valorile imorale” ale Europei contemporane.

În Moldova, oamenii din Transnistria au fost avertizați că se vor alătura imediat României și vor suferi discriminări din partea „românilor naziști”.

La fel, populația din Donbas a fost intimidată de amenințările că locuitorii de limbă rusă din regiune vor fi „ucrainizați” cu forța de „ucrainenii naziști” (așa-numitele grupări „Bandera” ).

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.