Regatul Unit își mărește arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece

2 min read
Regatul Unit își mărește arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece

Premierul englez Boris Johnson va anunța marți că Marea Britanie va majora cu „peste 40%” plafonul balisticii nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit luni seară două mass-media britanice, notează AFP, citat de Agerpres.
Conform cotidianelor The Guardian și Sun, guvernul britanic intenționează să ridice la 260 numărul maxim de focoase pe care țara este autorizată să le stocheze, după ce s-a angajat anterior să-și reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.
Potrivit presei britanice, Downing Street invocă o „panoplie în creștere a amenințărilor tehnologice și doctrinare” pentru a justifica această schimbare de curs, fără precedent după Războiul Rece.
„O descurajare nucleară minimă, credibilă și independentă, dedicată apărării NATO rămâne esențială pentru a garanta securitatea noastră”, transmite raportul.
Modificarea „ar încălca angajamentele asumate [de Londra] în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară”, a denunțat luni într-un comunicat ICAN (Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare).
„Decizia Marii Britanii de a-și mări stocul de arme de distrugere în masă în mijlocul unei pandemii este iresponsabilă, periculoasă și încalcă dreptul internațional.”, a precizat Beatrice Fihn, directorul acestei organizații.
„În timp ce lumea se confruntă cu pandemia și haosul climatic, este incredibil că guvernul nostru alege să mărească arsenalul nuclear britanic.”, a declarat secretarul său general, Kate Hudson.
Documentul motivează această acțiune prin numirea Rusiei ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității britanice, considerând că sunt șanse mari ca o grupare teroristă să lanseze un atac reușit chimic, biologic sau nuclear până în 2030. Totodată aceste majorări de investiții în apărare vor să împlinească obiectivul guvernului ca Regatul Unit să devină „o superputere în știință și tehnologie” până la finalul acestui deceniu, transmite BBC.

Dragi prieteni,
dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.