Restricții de circulație pe perioada caniculei. Ce se întâmplă cu transporturile de cereale și de animale vii

2 min read
Restricții de circulație pe perioada caniculei. Ce se întâmplă cu transporturile de cereale și de animale vii

Angelica Lefter
– 22 iulie 2022 11:15

Autoritățile din mai multe județe au anunțat resctricții de circulație în zilele următoare, când meteorologii au anunțat caniculă. Măsurile privind circulația rutieră au fost luate având în vedere că fermierii români se află în plină campanie agricolă de vară. Totuși anumite lucrări pot fi îngreunate din cauza restricțiilor.
CNAIR a transmis un comunicat prin care anunță restricții de circulație instituite în zilele de sâmbătă și duminică (23 – 24 iulie), în intervalul orar 10:00 – 20:00,  pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, în județele: Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș – Severin, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare.Compania a revenit, astăzi – 22 iulie, cu specificația că măsura se aplică doar pe sectoarele de drumuri naționale. Pe sectoarele de drumuri expres și autostrăzi din administrarea CNAIR, traficul se va desfășura în condiții normale.Aceste restricții au fost instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM)
Potrivit informării CNAIR, măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile, ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere, care pot apărea pe rețeaua  rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.Reprezentanții CNAIR amintesc cu acest prilej conducătorilor auto că măsurile adoptate sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile, drumurile expres și drumurile naționale din județele afectate de codul  portocaliu.De precizat că transporturile de cereale, dar și de animale sunt exceptate de la restricții. Sunt însă vizate transporturile de utilaje agricole, spre exemplu, dacă aceastea depășesc masa totală de 7,5 tone și circulă pe drumuri naționale.Excepție vor face următoarele transporturi:

 transporturile de persoane;
transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
transporturile funerare;
transporturile poștale;
transporturile de echipamente de prim ajutor;
transporturile pentru distribuire de carburanți;
transporturile de mărfuri sub temperatura controlată;
transporturile pentru tractări vehicule avariate;
transporturile pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
transporturile apă îmbuteliată;
transporturile produse provenite din exploatări agricole;
transporturile militare implicate în exerciții multinaționale.

Drumarii au mai transmis că pe parcursul următoarelor zile vor reveni cu alte noi anunțuri, în funcție de avertizările meteorologice emise de ANM.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.