Resursele din cadrul programului „Dove – Ai încredere în tine” rămân în continuare disponibile pentru profesori

Importanța echilibrului emoțional al copiilor pentru rezultatele lor școlare devine din ce în ce mai evidentă, fiind confirmată de cercetări, dar și de experiența profesională a cadrelor didactice și a specialiștilor.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, explică: „Încrederea în sine sprijină zona de învățare în mod direct – cu cât relațiile de prietenie și relația cu părinții sunt mai bune, cu atât se simt mai acceptați, sunt mai deschiși să învețe, se simt mai bine alături de colegi. Altfel, tendința va fi de a se retrage ei inșisi. Faptul că mă simt singur are legătură cu felul în care mă simt eu în relația cu mine și cu cei din jurul meu – e un mecanism de protecție. Dacă simt că ceilalți nu mă plac, că nu sunt o persoană interesantă, mă izolez și acest lucru conduce la depresie și anxietate.”
De aceea, programele educaționale pe teme precum încrederea în sine sau imaginea de sine a copiilor sunt binevenite, putând avea efecte benefice pentru dezvoltarea copiilor pe termen lung.
Programul „Dove – Ai încredere în tine” este un astfel de program, dezvoltat la nivel global de 17 ani și ajungând până acum la 69 milioane de elevi din întreaga lume. Programul a fost implementat de la începutul anului 2021 și în școlile din România, cu sprijinul organizațiilor Mind Education și World Vision România. Campania „Dove – Ai încredere în tine” le-a oferit profesorilor materialele de care au nevoie pentru a organiza ateliere dedicate încrederii în propriul corp în rândul copiilor cu vârste între 11 și 14 ani.
Cum a decurs experiența altor profesori care au realizat deja atelierele de încredere în propriul corp? Iată ce declară Ionela Neagoe, director al C.N. Gheorghe Lazăr, București:
„Copiii au primit cu multă deschidere cursul, pe de o parte pentru că este o perioadă dificilă în care mediul online a generat tot felul de trăiri, emoții, pe care unii dintre ei le gestionează greu, pe de altă parte, pentru că fișele de lucru sunt provocatoare, iar filmulețele folosite la ore sunt sugestive și ilustrează sau exemplifică situații la care sunt și ei expuși. Pentru profesori, programul a venit cu soluții pentru a le fi elevilor un sprijin, pentru a se înțelege și descoperi chiar ei înșiși, deoarece, realitățile prezentate duc inevitabil către introspecție. Au aflat metode inedite de a interacționa cu elevii, ghidurile fiind foarte accesibile și susținute de exemple.”
Atelierele abordează teme precum:

standardele nerealiste de frumusețe promovate în social media,
presiunea socială privind înfățișarea fizică,
strategii prin care copiii își pot forma și menține o imagine de sine pozitivă.

Dacă încă nu ați avut timp să organizați un astfel de atelier cu elevii dumneavoastră, dar vă doriți acest lucru, avem o veste bună: materialele pentru profesori din cadrul campaniei „Dove – Ai încredere în tine” rămân în continuare disponibile online. Astfel, atelierele pot fi organizate în semestrul următor, oricând vi se pare momentul potrivit, atât online, cât și față în față.

 » sursa: www.didactic.ro