Revista presei pentru o agendă națională: 17 februarie

Știri interne

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o vizită Patriarhului Daniel. Nu s-au oferit detalii despre discuțiile purtate. Sursa: https://basilica.ro/preafericitul-parinte-patriarh-daniel-s-a-intalnit-cu-presedintele-klaus-iohannis/

Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române (IRRD 1989), condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” și zero ”abțineri”. Sursa: https://www.timpromanesc.ro/institutul-revolutiei-romane-din-decembrie-1989-a-fost-desfiintat/.

În 2020 PIB-ul României a scăzut cu 3,9% în condițiile în care previziunile de la începutul pandemiei vedeau o scădere de 7-8%. Sursa: https://www.zf.ro/companii/surpriza-economia-romaniei-scazut-2020-numai-3-9-rezultat-foarte-bun-19919684.

Statul român împotriva statului român. Companiile care produc energie din sursă hidro riscă să intre în acest an în faliment din cauza taxelor percepute de către Apele Române, respectiv taxa pentru apă turbinată, chirie albie minoră și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare. Sursa: https://www.cotidianul.ro/producatorii-de-curent-hidro-coplesti-de-taxe/.

Românii minoritari din România

Asociația Calea Neamului, prin programul „Bursele Români pentru Români” a acordat burse pentru doi elevi din Ozun și Valea Mare (jud. Covasna), respectiv Moftinu Mic (jud. Satu-Mare). Până acum inițiativa a susținut 24 de tineri, iar fiecare bursă este în valoare de 500 de lei. Sursa: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/o-bursa-de-studii-de-la-calea-neamului-ajunge-si-la-moftin.html.

Minorități din România

Familiile din municipiul Târgu Secuiesc care au minimum trei copii pot beneficia, în baza unui program multianual lansat anul acesta de autorităţile maghiare, de o serie de facilităţi, cum ar fi abonamente gratuite în parcările publice sau reduceri la serviciile, programele şi acţiunile organizate de instituţiile aflate în subordinea Primăriei. Sursa: https://mesageruldecovasna.ro/facilitati-acordate-familiilor-numeroase-din-targu-secuiesc-cererile-pot-fi-depuse-pana-pe-25-februarie/.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna a anunțat că din primăvară se vor demara lucrările de reabilitare a Lacului Șuta, de lângă municipiul Miercurea Ciuc. Sursa: https://ziarharghita.ro/investitii-de-aproximativ-5-milioane-de-lei-pentru-lucrarile-de-reabilitare-a-lacului-suta.

Internațional

Comisia Europeană a votat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, planul de 750 mld. de euro din care României îi revin 30.

 » sursa: www.r3media.ro