Ședința miniștrilor de Externe UE: Pregătim un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

2 min read
Ședința miniștrilor de Externe UE: Pregătim un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Ministrul german de externe Heiko Maas le-a cerut luni omologilor săi din UE să dea undă verde pregătirii de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al UE desfăşurat la Bruxelles, relatează Reuters.

‘Sunt favorabil de a dispune pregătirea de sancţiuni suplimentare, a unor liste cu persoane concrete’, a declarat Maas la sosirea sa la reuniune, subliniind că opozantul rus Aleksei Navalnîi nu doar că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, ci şi va fi trimis să o execute într-un lagăr de muncă.

‘În acelaşi timp, trebuie să discutăm despre modul în care să menţinem un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relaţiile au ajuns cu siguranţă la cel mai scăzut nivel”, a adăugat Maas.

Uniunea Europeană intenţionează să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele pentru o serie de aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, ca reacţie la încarcerarea lui Navalnîi, potrivit unor diplomaţi, citaţi de dpa.

În acelaşi timp, potrivit unor observatori independenţi ruşi, precum editorialista de la Novaia Gazeta, Iulia Latînina, trimiterea lui Navalnîi într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea. În emisiunea sa săptămânală de la postul de radio Eho Moskvî, Latînina nu a exclus ca autorităţile ruse să-l elimine fizic pe opozant în lagăr, dând vina pe vreun deţinut, sub motivul că ‘diferite lucruri ţi se pot întâmpla într-un asemenea loc dacă mai şi ai gura slobodă’.

Unii comentatori au amintit în acest sens de tentativa de ucidere a lui Mihail Hodorkovski în 2011 pe când fostul director Iukos se afla în colonia din Cita, când un deţinut cu care stătea în aceeaşi celulă a încercat să-l înjunghie. Ulterior, acesta a relatat mass-media că a fost ‘obligat’ sub tortură să atenteze la viaţa lui Hodorkovski, care a stat zece ani în închisoare pentru că l-a înfruntat pe Putin.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, una dintre cele mai critice voci din partea opoziţiei ruse, se afla de ani de zile în colimatorul Kremlinului, conform presei ruse. El a fost arestat la revenirea sa la Moscova în 17 ianuarie din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar. Navalnîi a fost condamnat, sâmbătă, în apel, la doi ani şi şase luni de închisoare, după ce instanţa a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare într-un dosar de fraudă datând din 2014 într-o sentinţă fermă pentru încălcarea controlului judiciar.

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.