Șeful campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a TREIA doză de vaccin
2 min readCoordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că strategia este că tot mai mulți oameni să se vaccineze cu schema completă pentru COVID-19, în detrimentul vaccinării cu cea de-a treia doză a celor deja vaccinați.
„Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la șase luni este un aspect. Știm că avem date de siguranță și avem date de imunogenitate și eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată că politică de vaccinare. Sigur că se adopta o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere a eficienței vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale.
Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează în mod deosebit populația nevaccinată și acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24, duminică.
Acesta a explicat că trebuie crescut numărul persoanelor care se vaccinează.
„Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obținuți din vaccinare. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creștem numărul celor vaccinați și nu să administrăm o a treia doză celor vaccinați deja cu o schemă completă. Și aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populația țărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai precizat că strategia este de a crește numărul celor vaccinați cu schemă completă.
„Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor țărilor pentru că în felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale.