Senatorul Adrian Costea (AUR) solicită MAE informații privind impactul OUG 64/2014 prin care au fost eliminate o serie de taxe consulare

2 min read

Senatorul AUR Adrian Costea a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să transmită informații privind impactul OUG 64/2014 prin care au fost eliminate o serie de taxe consulare. De asemenea, parlamentarul solicită și o serie de statistici pentru a putea evalua mai bine impactul acestor modificări.

Amintim că în octombrie 2014 a fost adoptată OUG nr. 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Astfel, la art. 8 din Legea nr. 198/2008 se precizează lista serviciilor consulare de care cetățenii români aflați în străinătate pot beneficia gratuit. Printre acestea se numără: înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civila romanești pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării nașterii la autoritățile străine; înregistrarea nașterii copilului de cetățenie română; eliberarea certificatului de cetățenie care atestă acordarea sau redobândirea cetățeniei romane.

În interpelarea adresată doamnei Luminița Odobescu, ministru de externe al României, senatorul Adrian Costea precizează că această ordonanță a fost adoptată la presiunea publică deoarece taxele consulare percepute pentru anumite servicii îi împovărau pe românii aflați în străinătate.

Pentru a evalua impactul acestei OUG, Adrian Costea a solicitat următoarele date statistice:

  1. Numărul de certificate de naștere eliberate gratuit în Diaspora în ultimii 10 ani;
  2. Numărul de titluri de călătorie eliberate pentru minori de către oficiile noastre consulare.

De asemenea, având în vedere că români din străinătate au ridicat problema perioadelor lungi de așteptare (chiar și 6 luni) pentru eliberarea documentelor solicitate la ambasadă sau consulat, senatorul a solicitat răspuns și la următoarea întrebare:

  1. Care sunt măsurile pe care le va întreprinde MAE pentru eficientizare serviciilor consulare, incluzând și procesul de digitalizare?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.