Senatorul Sorin Mateescu (AUR) solicită MAE să facă demersurile necesare pentru extrădarea Alinei Apostol, condamnată la 13 ani de închisoare în China

3 min read

Senatorul AUR Sorin Mateescu a interpelat-o pe Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, cu privire la cazul româncei Alina Apostol, acuzată de fraudă bancară și ulterior condamnată la 13 ani de închisoare grea în China. Tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară. Senatorul atrage atenția asupra faptului că este necesară intervenția reprezentanților diplomatici din cadrul MAE și a amintit că autoritățile au reușit să soluționeze un caz similar – cel al profesorului clujean Marius Balo – care a fost condamnat abuziv timp de opt ani de închisoare în China.

Potrivit informațiilor, Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un cetățean turc (eliberat ulterior la presiunile administrației Erdogan). După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții de neimaginat pentru un condamnat din țările democratice, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

Senatorul AUR subliniază că Alina Apostol trăiește un coșmar și are nevoie de ajutor:

„Doamnă ministru, această femeie nu mai suportă regimul din iadul pușcăriei comuniste,  e mult mai slăbită și mai deznădăjduită de la an la an. Autoritățile chineze, prin vocea ambasadorului acestei țări la București, au invocat un motiv în calea transferului –  o amendă în cuantum de 400,000 yuani chinezești (aprox. 50,000 de euro), pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer, cu toate că tatăl fetei a vândut apartamentul său din București pentru a achita amenda dacă autoritățile noastre îi cer”.

Totodată, Sorin Mateescu precizează că există o sentință a Curții de Apel București care dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei, însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni, conform condițiilor puse de autoritățile chineze pentru accept de transfer internațional.

Senatorul a menționat că, potrivit informațiilor oferit de Ministerul Justiției, au fost făcute demersuri, prin Ambasada României la Beijing, pentru urgentarea  obținerii extrădării, dar din luna decembrie 2023 nu a primit nici un răspuns.

Având în vedere cele prezentate, Sorin Mateescu solicită ministrului Afacerilor Externe să se implice pentru soluționarea acestui caz și să transmită:

Care este stadiul negocierilor pe care ministerul pe care îl coordonați  le întreprinde cu autorităţile chineze pentru cazul Alina Irina Apostol și dacă analizați posibilitatea găsirii unei variante pentru extrădarea Alinei și continuarea pedepsei în România?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.