Soluții împotriva secetei: soiuri tolerante și diversificarea rotațiilor

3 min read
Soluții împotriva secetei: soiuri tolerante și diversificarea rotațiilor

La nivel mondial, și în special în Franța, seceta este principala cauză a producțiilor reduse. Predicțiile modelelor climatice arată că aceste episoade extreme vor fi din ce în ce mai dese și mai intense. Pentru a contracara aceste pericole și a limita pierderile de producție, cercetătorii studiază diferite soluții, de la genetică la practici agricole.
„Conform prognozelor, încălzirea globală, cu o creștere a temperaturii globale de 2°C, ar duce la o frecvență a episoadelor ca cea din 2003 la fiecare zece ani, și la fiecare trei-patru ani pentru o creștere de 3°C”, spune Philippe Ciais, director de cercetare la CEA – Știința Climei și Mediului și cercetător la Laboratorul de Științe ale Climei și Mediului (LSCE). Nu se știe dacă adaptarea sistemelor de producție va fi capabilă să absoarbă șocurile climatice. Datorită unor indicatori mai preciși, climatologii ar putea obține o mai bună probabilitate a riscurilor, și în special în perioadele critice care punctează dezvoltarea culturilor. Trebuie studiate toate domeniile pentru a oferi soluții care să asigure productivitatea culturilor și să garanteze resursele alimentare.
O secetă duce și la lipsa apei
„Problema nu este doar căldura, ci și lipsa apei, precizează Damien Beillouin, cercetător la CIRAD. Atunci când o plantă este supusă stresului hidric, durata de umplere a boabelor poate fi scurtată, fotosinteza afectată și, în cele mai severe cazuri, țesutul vegetal sau întreaga plantă pot muri”. În aceste condiții, productivitatea este afectată, întrucât rezervele acumulate în boabe sunt mai mici.
Pentru a remedia parțial problema, sunt posibile mai multe soluții. La scară regională, diversificarea producției permite anumitor culturi să evite perioadele de vreme caldă sau uscată în fazele lor cele mai sensibile. Înlocuirea porumbului cu sorg, ale cărui cerințe totale de apă sunt mai puțin constrângătoare, rămâne o posibilitate.
În cele din urmă, amelioratorii lucrează pentru a dezvolta soiuri mai tolerante la stresul hidric. „Chiar dacă rămân mai puțin productive, aceste soiuri reprezintă și o cale interesantă, deoarece limitează pierderile catastrofale și asigură o recoltă acceptabilă în anul în care accidentele climatice sunt mai grave”, precizează Philippe Ciais.
Securitatea alimentară în fața pericolelor climatice extreme
Studiile efectuate în special de CIRAD și INRAE arată că aceste episoade severe de secetă, ca în 2003 și 2018, pot afecta resursele alimentare și, în consecință, pot crea tensiuni pe piețe. Problema riscului pentru întregul sistem global de producție este cu atât mai importantă cu cât toate bazinele de producție ale lumii, sau „coșurile de pâine”, suferă un pericol climatic major în același an.
„Când episoadele sunt mai localizate, regiunile excedentare pot acoperi parțial deficitul de producție al sectoarelor afectate. Așa a fost cazul în 2018, când nordul Europei a fost mai puternic afectat decât sudul, amintește Damien Beillouin. S-a produs un fenomen de compensare ce a garantat o anumită securitate alimentară.
Sursa: cultivat.fr
Traducere: Asociația AIDER

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.