Sorin-Cristian Mateescu (AUR), apel pentru extrădarea Alinei Irina Apostol, aflată în stadiu avansat de degradare a sănătății, întemnițată în China pentru 13 ani

4 min read

Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR de Constanța, a făcut un apel important în ședința Senatului de marți, 7 noiembrie – parlamentarul a cerut senatorilor să se implice în a determina instituțiile de profil din cadrul Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne ca, împreună cu miniștri de resort, să negocieze cu autoritățile chineze și să găsească soluții pentru a obține transferul într-o închisoare din România a tinerei Alina Irina Apostol.

Domnule Preşedinte de şedinţă ,

Stimaţi doamne și domni senatori !

Zilele trecute datorită mediatizării și apelului lansat de profesorul Marius Balo, care a trecut prin iadul închisorilor comuniste din China, am aflat de o tânără româncă care din anul 2019 este într-o închisoare chineză în condiții de neimaginat. Acuzată de fraudă cu cardul de credit, Alina Irina Apostol din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară.

La fel ca și cazul profesorul clujean Marius Balo, care a fost condamnat abuziv timp de 8 ani de închisoare în China, iar în urma mediatizării cazului și a interpelărilor către domnii prim-ministri Cîțu și ulterior Ciucă, s-a reușit demararea procedurile de extrădare, vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu lejeritate de reprezentanții diplomatici din Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe și care se întâmplă tot în China comunistă.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere a Universității București, Alina era traducătoare într-o firmă internațională. După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții de neimaginat pentru o femeie, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

Stimați colegi, mă adresez în special doamnelor senatori de la PNL ( care sunt și mame de fete),  această femeie nu mai suportă regimul din iadul pușcăriei comuniste, că e mult mai slăbită și mai deznădăjduită de la an la an. Fostul ministru al Justiției, domnul Cătălin Predoiu a remis un comunicat de presă în care invoca drept motiv în calea transferului o amendă în cuantum de 400 000 yuani chinezești (aprox. 50 000 de euro) pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer, cu toate că tatăl fetei a vândut apartamentul său din București pentru a achita amenda dacă autoritățile noastre îi cer. Nu a primit nici un răspuns deoarece domnul Predoiu avea alte priorități decât soarta unui om.

Între timp, la data de 08.03.2023 prin sentința penală nr. 45/F, Curtea de Apel București admite sesizarea formulată de Parchet și dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni. Dar din păcate subalternii doamnei Alina Gorghiu, noul ministru al Justiției, o mint și pe dumneai pentru a nu își face datoria. Mai precis Direcţia Drept Internaţional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției afirmă că autoritățile chineze nu le-au răspuns la email și că dânșii nu mai au ce face.

În acest moment, regimul tinerei femei din pușcăria comunistă este unul infernal. Tânăra poate vorbi doar o dată pe lună la telefon, preț de câteva minute și doar în limba engleză, cu părinții ei. Nu poate trimite scrisori și nu îi este permis niciun alt fel de contact cu lumea din exterior. Acest gest este singura confirmare că încă nu a murit. Dragi colegi senatoare și senatori, care mulți dintre voi sunteti mame sau tați de fete,  fac un apel către dumneavoastră să depuneți eforturile pentru a fi sensibilizate instituțiile de profil din cadrul Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne ca împreună cu miniștri de resort să negocieze cu autoritățile chineze și să găsească soluții pentru a obține transferul într-o închisoare din România a tinerei Alina Irina Apostol.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.