Sorin Mateescu (AUR) readuce în atenția Ministerului Culturii situația Vilei Șuțu din Constanța
2 min readSorin Mateescu a revenit cu o nouă sesizare către Ministerul Culturii privind situația critică în care se găsește astăzi Vila Șuțu din Constanța, în contextul în care, până la această oră, instituția nu a transmis niciun răspuns la întrebarea: „ce măsuri pot lua instituțiile din subordinea Ministerul Culturii pentru a salva de la distrugere unul dintre capodoperele arhitecturale necunoscute ale Constanței și chiar ale României?”
Doamnă ministru, am depus la sfârșitul sesiunii parlamentare anterioare o întrebare legată de Vila Şuţu, una dintre cele mai frumoase şi interesante case din oraş şi care este învăluită de o poveste demnă de un roman.
Am reluat această procedură parlamentară în data de 13.09.2023 și nici până acum nu am primit nici un răspuns.
Precizez că conform prevederilor din Regulamentul Senatului și a Constituției României privind răspunsul la întrebări și interpelări (art.112) din Constituția României și art.177, alin.(4) din Regulamentul Senatului României, sunteți obligată să formulați un răspuns. Voi relua o parte din subiectul legat de degradarea unui bun de patrimoniu naționale care ar trebui să reprezinte pentru un ministru național-liberal un interes mai mare decât la alți miniștri:
Vila Șutu a fost realizată la 1899, din ideile arhitectului Grigore Cerchez, unul dintre creatorii curentului neoromânesc. Acesta a ales pentru construcţie o porţiune solidă a falezei, din stâncă, pe terenul întins al proprietăţii lui Costache Suţu, tatăl prinţului Mihail Şuţu.
Din păcate această capodoperă tratată cu superficialitate atât de autoritățile locale cât și de Ministerul Culturii în ultimii 30 de ani are un un parapet masiv şi abrupt de piatră care fereşte fundaţia şi pivniţele de furia valurilor, dar care se află într-un stadiu alarmant de degradare.
Datorită vechimii imobilului care este într-un stadiu avansat de uzură, imobilul a fost trecut în stadiul de conservare Pe de altă parte, pe rolul instanţelor exista un litigiu având ca obiect revendicarea imobilului de către moştenitorii testamentari ai familiei Şuţu. Vila a rămas între timp pustie, iar reprezentanții instituțiilor care se ocupă de patrimoniul local și național dau din umeri, fără a-și asuma vreo responsabilitate.
În acest sens vă rog să precizați doamnă ministru ce măsuri pot lua instituțiile din subordinea Ministerul Culturii pentru a salva de la distrugere unul dintre capodoperele arhitecturale necunoscute ale Constanței și chiar ale României ?