Dorinel Cosma (AUR) trage un semnal de alarmă: România pierde în fiecare an aproximativ un hectar din teritoriul țării din cauza eroziunii râului Prut

2 min read

Senatorul AUR Dorinel Cosma trage un semnal de alarmă: România pierde în fiecare an aproximativ un hectar din teritoriul țării din cauza eroziunii râului Prut. Parlamentarul a adresat o interpelare pe această temă premierului Marcel Ciolacu și ministrului Mediului, Mircea Fechet, în care a cerut informații privind măsurile ce vor fi adoptate de autorități.

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

România pierde în fiecare an aproximativ un hectar din teritoriul țării. În patru decenii România a pierdut deja circa 60 de hectare din teritoriu, în județele Botoșani și Galați.

În satul Baranca, din comuna Hudești, județul Botoșani, o localitate situață chiar la granița cu Ucraina, râul Prut rupe constant din malul românesc. După cum a afirmat primarul comunității locale, din anii comunismului și până acum, peste 60 de hectare din malul românesc au dispărut.

Pierderea de teritoriu românesc, prin eroziunea râului Prut, a fost constatată și în județul Galați. Între anii 2016 – 2017, Administrația Națională Apele Române a efectuat o serie de cercetări prind cauzele și evoluția acestui fenomen. Conform studiului elaborat atunci, zona râului Prut, în dreptul trecerii de frontieră între România și Republica Moldova, este cea mai erodată zonă, ceea ce a dus la această situație îngrijorătoare, pierderea anuală de teritoriu. În zona Galați, dispar anual circa 2 metri liniari de teren, iar în decurs de 10 aniRomânia pierde circa jumătate de hectar din teritoriu.

Iată cum, anual, granița României și, implicit, granița de NE a Europei, se modifică în fiecare an.

În urmă cu aproape 15 ani au existat mai multe proiecte privind consolidarea digurilor și a malurilor Prutului, dar niciunul nu a fost implementat din cauza lipsei de fonduri. Dar problema a rămas actuală de peste 3 decenii. Deci este cunoscută de fiecare guvern succedat la timona acestei țări.

Având în vedere această scurtă expunere, vă adresez rugămintea de a răspunde următoarelor întrebări:

  1. Care sunt datele oficiale privind acest fenomen care conduce către pierderea anulă din teritoriul național?
  2. Ce demersuri și ce soluții au fost identificate anterior pentru stoparea acestui fenomen nefericit pentru România și de ce nu au fost implementate?
  3. Ce măsuri aveți în vedere și ce proiecte veți derula pentru ca România să nu își mai modifice granițele în fiecare an?
  4. Există și alte zone în care, din motive similare sau altele, România pierde teritoriu?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.