Statul ne cere să reducem consumul de energie, dar subvenționează cu mii de euro achiziția de mașini electrice – CRITICII.RO

3 min read
Statul ne cere să reducem consumul de energie, dar subvenționează cu mii de euro achiziția de mașini electrice – CRITICII.RO

Că ne vă așteptă o iarnă grea nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni. Până și „El Grande” Ciucă nu neagă faptul că se va analiza și scenariul negru. Se pare că circulă pe la Guvern documente prin care ni se va impune raționalizarea energiei electrice și a gazului, deși, oficial, nu există o poziție în acest sens.

Lunile următoare vor fi foarte dificile, atât pentru mediul economic, cât și pentru populație. Firmele vor pune lacăt pe ușa, nu vor avea cu ce să își plătească facturile la energie electrică și gaz. Deja se întâmplă acest lucru, avem nume mari din industrie care și-au încetat activitatea. Românii, consumatorii casnici, nu au altă variantă decât să pună bani deoparte, de acum, pentru a putea supraviețui la iarnă. Vor renunța la medicamente, la o mâncare de calitate, vor merge mai puțin cu mașina, pentru a putea pune acești bani deoparte.

Țoată lumea este preocupată de ce va urma. Însă, autoritățile nu au transmis niciodată cu transparență , nu ni s-au prezentat informațiile reale. Mesaje optimiste, dar nefondate.

Ni se oferă fel de fel de justificări pentru creșterea facturilor, de fapt minciuni ordinare: decizii la nivel european, mecanismul pieței, acțiunile „băieților deștepți”. Realitatea este una singură: firmele de stat care produc energie au triplat prețurile, iar acum statul nu are bani pentru a compensa energia și gazele pentru țoată lumea.

Când statul are pârghiile pe piața de energie, iar facturile au ajuns să explodeze, înseamnă că este principalul vinovat, prin toți cei cocoțați în funcții pe care nu le merită, prin toți cei care răspund la comenzi fară nicio remușcare.

Și după toate umilințele pe care trebuie să le înduram, ni se mai prezintă și date statistice aberante : doar 2% din populație este afectată de reducerea pragului de plafonare, de la 300 kWh la 255 kWh. Iar Virgil Popescu, trădătorul de neam și de țără, ne spune cu atâta seninanate, că el consumă sub 150 kWh pe lună. Să ne arate și nouă factura! suntem cu toții curioși.

Pragul de 255 kWh reprezintă o mare nenorocire. Într-o țară în care rețeaua de termoficare este la pământ, românii se vor încălzi la iarnă cu calorifere electrice, vor folosi din ce în ce mai mult resouri, boilere. Toate acestea consumă curent electric.

Și că să vedeți cât de mare este păcăleala politică: calculul mediu calculat pentru populație, pe baza căruia s-a făcut acea diminuare de plafon, se face avand in vedere consumul de anul trecut, care este un consum cu totul diferit față de ce avem anul acesta.

Și încă o aberație, încă o dovadă că deciziile nu au nicio bază logică. Ce visează sau ce li se impune noaptea, decid dimineața: o directivă europeană ne cere să creștem numărul stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, dar în paralel ni se cere să reducem consumul. Iar în România, unde nu există bani, unde statul se împrumută pentru a plăti salarii și pensii,

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.