Talibanii nu au acces la banii țării pentru că rezervele de aur și lichidități sunt în SUA –

2 min read
Talibanii nu au acces la banii țării pentru că rezervele de aur și lichidități sunt în SUA –

Distribuie acest articol!

Talibanii au acces la 0,1 până la 0,2 la sută din rezervele financiare totale ale Afganistanului, a afirmat, miercuri, preşedintele Băncii centrale afgane (DAB), Ajmal Ahmady, care a părăsit deja ţara. El a mai precizat că rezervele internaţionale ale ţării „nu au fost niciodată în pericol”, informează Adevărul.

„Fondurile accesibile talibanilor sunt poate de 0,1-0,2 la sută din rezervele totale internaţionale ale Afganistanului. Nu mult”, a notat Ajmal Ahmady pe Twitter. Rezervele DAB erau, săptămâna trecută, „de aproximativ 9 miliarde de dolari”. „Însă acest nu înseamnă că DAB deţine fizic 9 miliarde de dolari în seiful său”, a menţionat Ahmady.

Preşedintele DAB a explicat că activele, în special lichidităţi şi aur, se află în conturi Fed (Banca Centrală Americană), BIS (Banca Reglementelor Internaţionale), RAMP şi la alte bănci.

„În niciun caz nu au fost compromise rezervele internaţionale ale Afganistanului”, a subliniat Ajmal Ahmady.

Afganistanul este una dintre cele mai sărace ţări din lume, devastată de 40 de ani de conflicte, iar ajutoarele internaţionale sunt cruciale pentru ţară.
Afganii se bazează pe transferuri urgente de bani de la familiile lor care locuiesc în străinătate, însă Western Union a anunţat suspendarea, începând de luni, a transferurilor de bani către Afganistan.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, transferurile de bani către Afganistan au fost de aproape 789 de milioane de dolari anul trecut. În 2020, produsul intern brut al ţării a fost estimat la 19,8 miliarde.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.