Tănasă (AUR): Guvernul supune unei rușini teribile urmașii românilor expulzați din Ardealul de Nord în 1940 prin amânarea plății indemnizațiilor

2 min read
Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș, critică amânarea cu un an a plății indemnizației urmașilor românilor expulzați din Nordul Ardealului în 1940.

În data de 18.12.2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 130/2021 prin care acordarea indemnizațiilor copiilor urmași de refugiați și plata acestor indemnizații s-a amânat pentru 1  ianuarie 2023, lăsând și fără această mică compensare urmașii familiilor care în 1940 au fugit din calea terorii horthyste.

 Explicând contextul, Dan Tănasă afirmă faptul că „Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în fața terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc. Este așadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată și să sufere din nou din cauza unei ordonanțe care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați, întrebându-ne totodată care sunt prioritățile și viziunea Executivului când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizațiilor și beneficiilor în mod discriminatoriu.”

Deputatul AUR este de părere că nu poate exista justificare pentru o astfel de nedreptate atunci când vine vorba de aceste categorii sociale care beneficiază de indemnizații în urma unor suferințe și traume teribile. Explicații sterile care încearcă să ofere o justificare pur financiară demonstrează doar intoleranță și ignoranță. Pentru pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei observăm că există resurse, însă când vorbim de niște indemnizații modeste se pare ca se ajunge la fundul sacului.

            Concluzionând: „Guvernul supune unei rușini teribile urmașii românilor expulzați din Ardealul de Nord în 1940 prin amânarea plății indemnizațiilor timp de un an. Adresez un apel categoric pentru îndreptarea acestei discriminări, Executivul actual are datoria morală și totodată atribuțiile firești în sensul protejării unor categorii sensibile, precum cea aflată în discuție. Prin jertfa și sângele vărsat de acei români iubitori de glie s-a clădit țara noastră de azi, astfel că nu putem permite această insultă la adresa urmașilor aflați încă în viață.”

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.