UCPR: Fermierii români produc carne de pasăre sănătoasă și sigură. Niciun crescător nu folosește hormoni, nu încalcă legea! – Food & Retail

3 min read
UCPR: Fermierii români produc carne de pasăre sănătoasă și sigură. Niciun crescător nu folosește hormoni, nu încalcă legea! – Food & Retail

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)  asigură consumatorii că produsele provenite din lanțul de producție avicolă din România sunt sănătoase şi sigure pentru consumul uman și condamnă ferm dezinformarea consumatorilor creată de afirmații false făcute în spațiul public de specialiști în nutriția umană, ”care nu cunosc legislația specifică și tehnologia folosită”.
Conform unui comunicat al UCPR remis astăzi, joi – 23 februarie, producătorii autohtoni lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, în conformitate cu legislația europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentație sănătoasă.
„UCPR condamnă orice informație incorectă, care generează anxietate și chiar panică la nivelul consumatorilor cu privire la alimentația ce conține carne de pasăre. În acest sens, combatem ferm afirmațiile false făcute de specialiști în nutriția umană care nu cunosc tehnologia de creștere a păsărilor de carne și nici legislația în domeniu și care dezinformează publicul cu privire la vârsta de sacrificare a puilor crescuți în mod convențional, la aspectele organoleptice (culoarea cărnii, a oaselor și duritatea acestora), la sănătatea și bunăstarea păsărilor și la siguranța alimentară”, susțin reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Fermă avicolă
Creșterea puilor de carne din România, aliniată legislației europene
Pentru corecta informare a opiniei publice, UCPR precizează că tehnologiile de creștere a puilor de carne în România sunt reglementate de legislația europeană, prin Regulamentul 543/2008 și prin Directiva 43/2007.
Astfel, conform sursei citate, creșterea păsărilor în fermele autorizate sanitar-veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sănătății păsărilor se face permanent prin programe de autocontrol și control oficial, în baza legislației specifice. La nivelul Uniunii Europene, puii crescuți convențional (în adăpost, fără ieșire în aer liber, cu microclimat și furajare controlate) asigură circa 90% din totalul consumului de carne de pui.
Aproximativ 10% din carnea de pui este obținută prin tehnologii alternative prevăzute de legislația UE, respectiv: crescuți în spații închise – sistem extensiv, crescuți în semi- libertate, crescuți în aer liber – tradițional, crescuți în libertate totală – tradițional.
”Din cauza costurilor ridicate și implicit a unui preț de piață mai mare, în România, puii crescuți prin tehnologii alternative în ferme reprezintă circa 3-4% din total producție realizată”, se mai arată în comunicat.
Citiți și: S-a lansat oficial La Floreasca, creator de povești culinare. Și o rețetă spectaculoasă de pui pe pâine la cuptor!
La ce vârstă sunt sacrificați puii în fermele din UE și România
UCPR aduce clarificări și în ceea ce privește vârsta de sacrificare a puilor în UE și în România: în ultimii ani, a fost de circa 6 săptămâni, la greutatea de 2,1-2,2 kg în viu.
În ceea ce privește depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanțelor farmacologic active şi a altor reziduuri, aceasta se realizează în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007.
”Facem precizarea că antibioticele sunt permise în creșterea pasărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de așteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creșterea pasărilor,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.