Ungaria şi-a triplat rezervele de aur, iar Polonia le-a adus acasă și va mai cumpăra 100 de tone. 60% din rezerva României e ținută la Londra
2 min readUngaria și-a triplat rezervele până la 95 de tone, cea mai mare rezervă per capita din Est. Polonia și-a dus tot aurul la Varșovia. România nu cumpără și ține 60% din rezervă la Londra.
În aprilie, banca centrală a Ungariei, condusă de un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, a anunțat că și-a triplat rezervele de aur la 94,5 tone, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, pentru a ajuta la stabilizarea economiei în contextul pandemiei, creșterii riscurilor inflaționiste și umflării datoriei publice.
Ungaria a ajuns astfel să aibă cele mai mari rezerve de aur per capita din Europa Centrală și Est, lucru făcut clar de banca centrală pe site-ul său de internet. Aceasta ar fi cea mai mare achiziție lunară de aur din iunie 2019, când banca națională a Poloniei a cumpărat aproape 95 de tone, arată datele Consiliului Mondial al Aurului.
Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Înainte de anunțul Ungariei, în martie, guvernatorul băncii centrale poloneze Adam Glapinski, și el un aliat fidel al partidului aflat la guvernare, a declarat că instituția pe care o conduce va cumpăra cel puțin 100 de tone de aur în următorii ani pentru a demonstra forța economică a țării, după cum scrie Bloomberg.
Polonia și-a dublat rezervele de aur
Glapinski făcea aceste comentarii în contextul în care își pregătea terenul pentru câștigarea celui de-al doilea mandat la conducerea băncii centrale. De când el este acolo, a explicat bancherul, banca centrală și-a dublat rezervele de metal prețios la 229 de tone.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.