Vaccinarea obligatorie a fost suspendată de Curtea Constituțională în Slovenia – 60m.ro – 4media.INFO

Distribuie acest articol!

Curtea Constituțională a Sloveniei a suspendat actul normativ prin care vaccinarea anti-COVID este obligatorie pentru angajații din sectorul public.
Noua decizie a Curții Constituționale din Slovenia vine după ce în luna iunie a declarat neconstituționale măsurile de interzicere a protestelor publice cu mai multe de zece participanți.
În hotărârea Curții se arată că „în ciuda gravității situației din cauza epidemiei (…) implementarea uneo măsuri potențial neconstituționale ar avea consecineț mai nedorite decât amânarea acesteia”, după cum relatează clujust.ro.
Suspendarea va rămâne în vigoare până când Curtea Constituțională se va pronunța pe fond cu privire la legalitatea acestei măsuri.
Măsura inițiată de guvernul sloven, de introducere a obligativității vaccinării pentru lucrătorii din sistemul public, a dus la creștere a numărului de vaccinări. Odată cu decizia Curții Constituțională, este de așteptat ca ritmul vaccinărilor să scadă. De altfel, ministrul serviciului public din Slovenia, Bostjan Koritnik a deplâns această decizie a instanței constituționale. Cu toate acestea, el s-a angajat că o va respecta.
Curtea Constituțională a anulat prevederile privind restrângerea dreptului la protest
În luna iunie, Curtea Constituțională a Sloveniei a declarat incompatibile cu Constituția măsurile referitoare la interzicerea protestelor sau limitarea numărului de participanți. Magistrații sloveni au atras atenția că aceste măsuri aduc atingere dreptului la întrunire pașincă și la întrunire publică.
„… la adoptarea acestor măsuri, Guvernul nu a luat în considerare obligația pozitivă a statului de a asigura într-o măsură rezonabilă, având în vedere circumstanțele, exercitarea dreptului la întrunire pașnică, precum și obligația de a coopera cu organizatorii protestelor publice”, se arată în motivarea Curții.
Curtea Constituțională a apreciat că actele normative analizare sunt incompatibile cu prevederile constituționale în partea în care au interzis toate protestele publice sau le-au limitat la maximum zece participanți.
Slovenia a suspendat adminstrarea vaccinului Johnson & Johnson
În același context, Slovenia a decis, zilele trecute, să suspende administrarea vaccinului anti- COVID distribuit de Johnson & Johnson. Măsura a fost luată după decesul unei tinere, a anunţat agenţia naţională de ştiri STA. Aceasta l-a citat pe ministrul sloven al Sănătăţii Janez Poklukar.
Decizia survine în urma suspiciunii de apariție a unor complicaţii în urma procedurii de vaccinare, a precizat ministrul.
„Pacienta a prezentat cheaguri de sânge şi sângerări la nivelul creierului în acelaşi timp, terapia intensivă nu a avut succes”, a spus Igor Rigler, neurolog la spitalul din Ljubljana, potrivit STA.

Distribuie acest articol!

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro