Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii
2 min readSpecialiștii avertizează că numărul de cazuri de enterocolită în rândul copiilor a crescut de cinci ori de când a venit căldura, la fel și cazurile de mușcături de căpușe. Parcurile și locurile de joacă neigienizate sunt principalele focare de infecție, spun medicii.
Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din Capitală s-au umplut de cazuri de copii cu enterocolite și mușcături de căpușă, weekendul acesta. Medicii spun că părinții au stat ore întregi cu cei mici în brațe pe holurile spitalelor și că peste jumătate dintre pacienți s-au prezentat cu simptome de enterocolita, un virus care se transmite foarte ușor și poate provoca deshidratare severă.
Citește și: Top 5 cele mai bune parcuri din Bucuresti, pentru copii
„În situaţia în care într-adevăr este zgomotoasă simptomatologia şi cel mic nu se poate alimenta şi vorbim de scaune diareice, de greaţă, de vărsături, atunci va trebui să ajungă într-o cameră de gardă”, a declarat Adrian Marinescu – medic infecţionist, potrivit observatornews.ro.
Parcurile și locurile de joacă sunt principalele focare de infecție, spun părinții, iar acest lucru este confirmat și de către specialiști. În parcul „Orășelul Copiilor” din București, de exemplu, o persoană a surprins imagini cu mai multe caserole de carne lașate la soare, pe pervazul unui restaurant, în loc să fie depozitate în condiții optime.
Foto: observatornews.ro
Nu e de mirare că cei mici ajung în spitale cu simptome de enterocolită, o afecțiune provocată de bacterii precum Salmonella (prezentă în alimente stricate), E.Coli (prezentă în carnea și lactatele care nu sunt preparate corect din punct de vedere termic), dar și de ciuperci și paraziți, care pot ajunge în intestine prin apa și alimente contaminate.
Iar aceasta nu este singura problemă din parcuri, în special în cele cu iarba neîngrijită, unde se ascund cele mai multe căpușe.