USR și PNL țin școlile închise. Școala online nu o poate înlocui pe cea normală

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că o decizie privind redeschiderea școlilor ar putea fi luată la sfârșitul lunii ianuarie, în funcție de situația epidemiologică și de evoluția campaniei de vaccinare.

Analistul politic Alexandru Săraru trage un semnal de alarmă: școala online nu poate înlocui cursurile desfășurate în sălile de clasă și nici discuțiile față în față cu ceilalți colegii. Acesta susține că, din calitatea sa de profesor care interacționează zilnic cu elevii în online, se poate observa cum nivelul lor de pregătire începe să scadă.

„Online-ul nu poate înlocui școala normală. Deși tehnologia a avansat foarte tare, deși acum putem să vorbim cu persoane cu care se află pe orice punct de pe glob, putem face lucruri pe partea de IT pe care nu ne-a închipuit că se pot face, online-ul nu poate înlocui școala normală. Interacțiunea cu colegii, cu profesorii, este esențială. Eu, luând contact cu elevii în fiecare zi, le văd nivelul de pregătire. Elevi care în mod normal erau de nota 10, nu mai sunt de nota 10 pentru că ei nu pot face față acestei situații neprevăzute. Online-ul nu a fost o situație gândită din timp pentru a putea fi implementată. Copiii sunt din ce în ce mai nervoși, mai agitați pentru că și drumul până la școală și înapoi, contează foarte mult pentru psihicul unui copil. Acești copii mici de 3, 4, 5 ani, pornind în viață, trăiesc cu masca pe față, ei nu înțeleg ce se întâmălă. Cum pot cei din clasa I să fie învățați să scrie online? Plus că profesorii nu sunt pregătiți pentru predarea online”, a declarat Săraru pentru 60m.