Dan Tanasă, întrebare pentru premierul Ciucă: Ce strategie națională veți adopta în continuare referitor la drepturile minorității române din Ucraina?
3 min readDrepturile românilor din Ucraina sunt ignorate de către autoritățile ucrainene – problema este veche, însă chestiunea a fost întotdeauna tratată cu superficialitate inclusiv de către instituțiile statului român. În contextul în care Ucraina a adoptat legea 8224 privind minoritățile (comunitățile) naționale, fără consultarea comunității românești din Ucraina, deputatul Dan Tanasă solicită premierului Nicolae Ciucă să răspundă la următoarea întrebare: ce strategie națională veți adopta în continuare referitor la drepturile minorității române din Ucraina?
La sfârșitul anului trecut, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina care vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale având un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.
În ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția și să pună în aplicare recomandările acesteia președintele Zelenski a promulgat-o! „MAE reamintește că, în Avizul formulat la 17 iunie 2022 privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente”. Cu toate acestea, legea a fost adoptată fără consultarea Comisiei de la Veneția! Având în vedere că România susține parcursul european al Ucrainei această grabă cu care a fost promulgată legea minorităților este de neînțeles pentru țara noastră, luând în considerare și ajutorul umanitar acordat în ultimul an Ucrainei.
Chiar dacă președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Volodimir Zelenski referitor la această lege nedreaptă față de minoritatea românească din Ucraina (conform comunicatului transmis de președinția României din 4 ianuarie 2023!), președintele Zelenski tot a promulgat-o!
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în mod repetat părții ucrainene consultarea comunității romane din Ucraina în procesul elaborării și adoptării legii însă președintele Zelenski tot a promulgat-o așa cum a dorit!
Conform Opiniei Comisiei de la Veneția nr. 960/2019 formulată asupra Legii ucrainene privind funcționarea limbii de stat este critică sub aspectul reglementărilor privind folosirea limbii oficiale în educație, au fost formulate critici formulate în contextul evaluării art. 7 din Legea educației. Încă din anul 2021 propunerea României de încheiere a unui Acord privind protecția drepturilor persoanelor aparținând comunităților română din Ucraina și ucraineană din România cu accent pe drepturile lingvistice a fost agreată de principiu, dar din cauza războiului a fost uitată! Cu toate acestea, în noiembrie 2022, la Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București, ministrul roman de Externe a reluat solicitarea României de a permite românilor din Ucraina să fie educați în limba romană.
În discursul său din aprilie 2022, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat: „Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă fața de ucrainenii deplasați care și-au găsit siguranța pe pământul dumneavoastră. De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina”. Acesta a promis drepturi minorității române din Ucraina dar cu toate acestea președintele Zelenski tot a promulgat legea!
În acest context, vă rog să îmi comunicați, domnule Prim-ministru, ce strategie națională veți adopta în continuare referitor la drepturile minorității române din Ucraina? Având în vedere faptul că românii au arătat întregii lumi o solidaritate rară în momentul invaziei ruse, au reacționat pozitiv față de refugiații ucraineni, iar statul român a alocat resurse pentru ajutorarea acestora, vă întreb dacă mai este posibil să solicitați modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile? De ce se teme Ucraina de minoritatea de sute de mii de vorbitori de limba română?