Măștile anti-Covid „pot bloca” 99,9% din picăturile mari de risc (studiu) | .News
2 min readPurtarea măștii (sursă foto: Pikist)
Măștile faciale reduc riscul de a răspândi picături mari încărcate cu noul coronavirus atunci când oamenii vorbesc sau tușesc cu până la 99,9%, potrivit unui nou experiment de laborator efectuat cu manechine și oameni, au declarat cercetătorii miercuri, potrivit AFP.
O femeie care stă la doi metri de un bărbat care tusea fără mască va fi expusă la 10.000 de ori mai multe astfel de picături decât dacă ar purta o mască, relatează cercetătorii în revista Royal Society Open Science.
„Nu există nicio îndoială că măștile faciale pot reduce dramatic dispersia picăturilor potențial încărcate de virus”, a declarat pentru AFP autorul principal Ignazio Maria Viola, expert în dinamica fluidelor aplicate la Școala de Inginerie de la Universitatea din Edinburgh.
Se consideră că picăturile respiratorii mari – care acționează ca niște proiectile înainte de a fi coborâte de gravitație pe sol- sunt principalul motor al transmisiei SARS-CoV-2, notează el.
Picăturile mai mici și mai fine, care formează aerosoli, pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp și reprezintă un risc, mai ales în interior, în zone slab ventilate, fără curenți de aer, în special dacă sunt aglomerat de oameni care nu poartă o mască, sau o poartă prost, sub nas.
„Expirăm continuu o gamă întreagă de picături, de la micro-scară la scară milimetrică”, și „unele picături cad mai repede decât altele în funcție de temperatură, umiditate și în special de viteza curentului aer”, notează cercetătorul.
Studiul s-a axat pe particule mai mari de 170 microni în diametru – de aproximativ două până la patru ori lățimea unui fir de păr uman.
Particulele de aerosoli, care tind să urmeze curenții de aer, sunt în general descrise ca fiind mai mici de 20 sau 30 microni.
„În studiul nostru, pentru cele mai mari picături pe care le măsurăm, vorbim despre o reducere de 99,9%”, subliniază Ignazio Maria Viola.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat recent liniile directoare pentru măști pentru a recomanda purtarea lor în interior, în prezența altor persoane, dacă ventilația este insuficientă.
Măștile sunt utilizate în principal pentru a reduce emisiile de picături încărcate de viruși de la cei care tusesc, strănută, cântă, vorbesc sau pur și simplu respiră, dar pot ajuta, de asemenea, la prevenirea inhalării picăturilor de către persoanele care le poartă.
» sursa: https://punct.news/