Gheorghe Cătană: Cum îi încurajează statul român pe românii din afara granițelor să revină acasă? Ce a transmis Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP)
2 min readRomânia are nevoie de 1 milion de angajați, iar, în timp ce factorul guvernamental privește către țările asiatice pentru a găsi o rezolvare, soluția este mult mai aproape: românii din comunitățile istorice. Senatorul AUR Gheorghe Adrian Cătană susține că aceștia pot fi o sursă de muncă românească și o alternativă reală ca răspuns la emigrarea din țară. Românii din comunitățile istorice și-au manifestat indirect, de foarte mult timp, intenția de a munci la noi în țară, dovadă stând volumul imens de cereri pentru acordarea cetățeniei venite din partea acestor frați români.
Senatorul AUR a solicitat Guvernului să transmită un răspuns la întrebarea: „cum îi încurajează statul român pe românii din afara granițelor să revină acasă?”. Ca urmare a acestei solicitări, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a oferit un punct de vedere, pe care îl prezentăm mai jos.
„Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), prin atribuţiile sale, contribuie la promovarea drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni, în conformitate cu normele internaţionale relevante şi cu respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.
De asemenea, acţionează pentru întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni, susţine şi promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul acestora.
În atingerea obiectivelor sale şi adaptat condiţiilor specifice din zona unde trăiesc comunităţile de români (diaspora şi comunităţile istorice), DRP acordă finanţări nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora. Principalele domenii de finanţare sunt: educaţie, cultură, mass-media, spiritualitate şi tradiţie.
Mai mult, DRP concepe şi implementează acţiuni, programe şi proiecte care se adresează unor segmente mai largi şi acoperă aspecte generale şi specifice identificate în comunităţile româneşti din afara graniţelor.
În privinţa demersurilor de readucere în ţară a românilor din diaspora, DRP susţine inserţia şi reiserţia socială şi pe piaţa muncii a cetăţenilor români cu reşedinţa sau domiciuliul în străinătate, la restabilirea acestora pe teritoriul României, în cooperare cu ministerele şi autorităţile publice centrale sau locale cu atribuţii în domeniu, prin diseminarea informaţiilor specifice în comunităţile de români din afara graniţelor ţării”, se arată în răspunsul instituției.