Dorel Acatrinei a sesizat Consiliului Concurenței și MADR situația lactatelor LaDorna, care nu conțin lapte din zona Dornelor

2 min read

Deputatul AUR Dorel Acatrinei a sesizat Consiliului Concurenței și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația lactatelor LaDorna, care nu conțin lapte din zona Dornelor, după ce Lactalis a închis acum 4 ani fabricile de la Floreni și Vatra Dornei. În prezent, lactatele LaDorna sunt produse în celelalte fabrici românești ale grupului (jud. Alba și Covasna), așadar cu lapte provenind din alte zone.

Cu acest prilej, deputatul a adus în atenția autorităților o altă problemă, și anume faptul că România a ajuns să importe 16.000 tone de unt și 110.000 de tone de brânzeturi, deși la noi în țară sunt prezenți mai mulți producători străini precum Lactalis, Danone, FrieslandCampina, Hochland sau Olympus. Deficitul comercial al României la produsele lactate este o chestiune bine-cunoscută de către politicieni, dar nimeni nu a găsit soluții.

În urma sesizării, Consiliul Concurenței a luat act de această situație, însă a precizat că pentru a iniția o anchetă este nevoie ca mai multe condiții să fie îndeplinite. În același timp, autoritatea a menționat că are în derulare o investigaţie „ce vizează o posibilă înţelegere de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi/sau comercializării untului, de către Dorna Lactate SA, Albalact SA, Covalact SA (parte din grupul Lactalis), Lacto Food SRL, Friesland Campina Romania SA Fabrica de Lapte Braşov SA (Olympus.) În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Totodată, Consiliul Concurenţei are în plan să desfășoare o analiză cu privire la modificarea structurii pieţei produselor lactate, ca urmare a intrării pe piaţă a grupului Lactalis.

Pe de altă parte, MADR a transmis, referitor la situația fermierilor din Suceava, că a elaborat Programul național de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026, prin care fost instituită o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară.

În ceea ce privește decizia LACTALIS de a închide cele două fabrici din Vatra Dornei, MADR, prin Agenția Națională a Zonei Montane, a lansat mai multe proiecte de investiții pentru zona montană, inclusiv investiţii pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană.

Astfel, în anul 2023, în județul Suceava au fost implementate un număr de 6 proiecte de investiții pentru înființarea de centre de colectare a laptelui, după cum urmează:

  • Comuna Dorna Candrenilor – 1 centru;
  • Comuna Sadova – 1 centru;
  • Comuna Frumosu – 1 centru;
  • Comuna Fundu Moldovei – 1 centru;
  • Municipiul Câmpulung Moldovenesc – 1 centru;
  • Comuna Moldovița – 1 centru.

MADR a precizat că, pentru anul 2024, nu s-au mai alocat finanțări pentru astfel de programe de investiții.


Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.