Boris Volosatîi solicită MAE clarificări: Există noi motive de îngrijorare privind războiul din Ucraina?

2 min read

Deputatul AUR Boris Volosatîi solicită Ministerului Afacerilor Externe clarificări privind avertismentele lansate de către alte state privind o nouă escaladare a războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

La 11 octombrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze le-a cerut cetățenilor chinezi să părăsească Ucraina. Asupra acestui fapt a informat ziarul guvernamental chinez de limbă engleză ”Global Times”[1].

Potrivit publicației, Ministerul chinez de Externe și ambasada Chinei la Kiev i-au îndemnat pe cetățenii chinezi din Ucraina ”să sporească măsurile de siguranță și să evacueze”. De asemenea, autoritățile chineze au precizat că ”ambasada va ajuta la organizarea evacuării persoanelor aflate în nevoie”.

În ultimele două zile avertismente similare au lansat și alte țări apropiate de Rusia: Republica Serbia, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizstan, Tadjikistan, Bielorusia și Egipt.

Este de presupus că aceste avertismente au o directă legătură cu recentele atacuri rusești cu rachete asupra mai multor orașe din Ucraina, precum și cu evenimentele de natură militară planificate de Federația Rusă contra Ucrainei în perioada următoare, după mobilizarea suplimentară a circa 200 000 de militari și a peste 70 000 de voluntari ruși.

Observăm în context că mai multe state și-au exprimat public, prin ministerele lor de Externe, disponibilitatea de a-i primi în țară nu doar pe concetățenii lor aflați în Ucraina, ci și pe etnicii înrudiți aflați în zona conflictului armat. În acest sens, misiunile diplomatice ale statelor respective au făcut anunțuri publice și au stabilit linii telefonice de urgență pentru etnicii înrudiți aflați în zona de conflict. Sunt de notorietate cazurile operațiunilor de evacuare a etnicilor înrudiți desfășurate de state ca Polonia, Israel, Armenia, Azerbaidjan sau Uzbekistan.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră sau nu necesar să transmită un avertisment similar cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei.
  2. Dacă MAE cunoaște experiența Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia și Israel privind organizarea de operațiuni de evacuare a etnicilor lor înrudiți din zona de conflict militar din Ucraina și cum apreciază această experiență.
  3. Dacă MAE ia în considerație posibilitatea organizării unei misiuni sau operațiuni de evacuare în România a etnicilor români care se află în zona de conflict militar din Ucraina și care ar dori să se refugieze în România, după modelul la care au recurs, în cazul etnicilor lor înrudiți, alte state.

[1] https://www.globaltimes.cn/page/202210/1276937.shtml?id=11

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.