Arafat din Italia, suspectat de deturnare de fonduri şi abuz de putere – 60m.ro – 4media.INFO

2 min read
Arafat din Italia, suspectat de deturnare de fonduri şi abuz de putere – 60m.ro – 4media.INFO

Distribuie acest articol!

Fostul coordonator al luptei împotriva Covid-19 din Italia face obiectul unei anchete pentru deturnare de fonduri şi abuz de putere în legătură cu achiziţionarea de măşti sanitare din China, relatează AFP.
Domenico Arcuri, însărcinat de guvern să coordoneze lupta împotriva coronavirusului din martie 2020 până în martie 2021, a fost interogat în acest weekend de Parchetul din Roma în legătură cu aceste acuzaţii, potrivit unui comunicat difuzat luni de biroul său.
Arcuri, cooperant ”de la începutul anchetei”, ceruse să vorbească cu procurorii ”de o manieră care să facă lumină asupra celor întâmplate”, potrivit comunicatului.
Ancheta se referă la contracte semnate de serviciile lui Arcuri cu trei grupuri chineze pentru achiziţionarea a peste 800 de milioane de măşti pentru o sumă totală de 1,25 miliarde de euro, la începutul pandemiei în martie-aprilie 2020, potrivit Agerpres.ro.
Parchetul bănuieşte că aceste contracte au fost încheiate prin mijlocirea unui grup de intermediari italieni, între care un fost jurnalist prezentat ca prieten al lui Domenico Arcuri şi care ar fi atins 77 de milioane de euro în comisioane ilegale.
Acest jurnalist era în contact cu Arcuri în momentul încheierii contractului, conform Parchetului. Potrivit presei italiene care citează surse judiciare, cei doi bărbaţi au schimbat mii de apeluri şi mesaje între ianuarie şi mai 2020.
Poliţia financiară făcuse publică această anchetă în februarie, dar nu menţionase numele lui Domenico Arcuri printre suspecţi. În acel moment, serviciile lui Arcuri au susţinut că au fost victimele acestei înşelăciuni.
Domenico Arcuri, în vârstă de 58 de ani, a fost unul dintre primii oficiali destituiţi de premierul Mario Draghi după preluarea mandatului, numind în locul său un militar, pe generalul Francesco Paolo Figliuolo.
În 2020, Italia a fost prima ţară din Europa grav afectată de pandemie. Peninsula a înregistrat în total peste 131.000 de decese din cauza Covid-19, însă rata infecţiei a scăzut drastic în ultimele săptămâni datorită unei campanii de vaccinare încununate de succes.

Distribuie acest articol!

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.