Boris Volosatîi (AUR) a solicitat MAE un punct de vedere privind așa-zisa „pilotare a votului prin corespondență” avută în vedere de regimul politic de la Chișinău
3 min readDeputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat Ministerului de Externe al României să transmită un punct de vedere privind așa-zisa „pilotare a votului prin corespondență” avută în vedere de regimul politic de la Chișinău. Potrivit unui proiect de lege inițiat de 48 de deputați aparținând Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și aprobat pe 21 aprilie 2024 de către Legislativul de la Chișinău, la pilotare vor participa doar cetățenii Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii și Canada.
Boris Volosatîi atrage atenția asupra faptului că această inițiativă legislativă a fost supusă criticilor de mai multe organizații importante pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Republica Moldova, cum ar fi Promo-LEX, precum și de majoritatea partidelor politice sau a instituțiilor de presă. Posibilitatea exercitării votului prin corespondență trebuie acordată fie tuturor cetățenilor cu domiciliul sau reședința peste hotare, nu doar anumitor cetățeni.
Deputatul AUR avertizează că, dacă prevederea va fi pusă în aplicare la scrutinul din 2024, va fi grav afectat caracterul universal și egal al votului, fapt ce ar putea pune sub un drastic semn de întrebare democrația din al doilea stat românesc. Boris Volosatîi solicită autorităților de la București să ia atitudine, ținând cont că România are față de Republica Moldova un șir de responsabilități în procesul de ajustare a legislației și practicilor Chișinăului la standardele fixate de aquis-ul comunitar.
„Inovația electorală a partidului de guvernământ din Republica Moldova, vizându-i exclusiv pe alegătorii stabiliți în Statele Unite ale Americii și Canada, este vădit discriminatorie, atentează la însăși fundamentele democrației, vine în răspăr cu recomandările Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Drept și ale OSCE/ODIHR în materie electorală, fiind de natură să compromită integritatea procesului electoral, indiferent de bunele intenții afișate de cei 48 de autori ai proiectului de lege.
Întrucât România și Republica Moldova, ca instrumente politice ale națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului, dezvoltă relații speciale și privilegiate de parteneriat strategic, bazat pe unitatea de limbă, istorie, cultură, spiritualitate și pe aspirația naturală privind viitorul lor comun în consens cu vocația lor de unitate, considerăm necesar ca autoritățile României să ia atitudine fermă față de orice derapaj antidemocratic al puterii de la Chișinău”, a precizat deputatul, care a punctat că ambele state au o diasporă comună.
În contextul dat, Boris Volosatîi a solicitat ministrului de Externe, Luminița Odobescu, să ofere răspuns la următoarele întrebări:
- Dacă România urmărește îndeaproape procesul legislativ din Republica Moldova și este la curent cu toate aspectele inițiativei legislative nr. 65 din 01.03.2024 privind așa-zisa ”pilotare a votului prin corespondență” vizându-i exclusiv pentru alegătorii cu domiciliul sau reședința în Statele Unite ale Americii și Canada, fără ca alegătorii moldoveni din România și alte state membre UE să-și poată exercita votul prin corespondență la scrutinul parlamentar din 2024.
- Dacă România, ca stat membru al UE și principal partener al Republicii Moldova, a fost sau nu solicitată de către autoritățile de la Chișinău să acorde consultanță și/sau expertiză în legătură cu inițiativa legislativă nr. 65 din 01.03.2024 privind așa-zisa ”pilotare a votului prin corespondență”.
- În contextul intenției autorităților Republicii Moldova de a introduce votul prin corespondență dor pentru cetățenii stabiliți în SUA și Canada, nu și pentru cei stabiliți în alte, care este atitudinea României față de acest derapaj antidemocratic al regimului politic de la Chișinău.
- Dacă România, ca stat membru al UE și principal partener al Republicii Moldova, va sesiza sau nu Comisia Europeană, Parlamentul European și alte instituții sau organizații europene în legătură cu acest derapaj antidemocratic.