Boris Volosatîi (AUR), întrebare către MAE: Când își va relua activitatea Consulatul General al României la Odesa?

1 min read

Deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat Ministerului de Externe să transmită când își va relua activitatea Consulatul General al României la Odesa.

Urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei s-a decis încetarea activității Ambasadei României la Kiev și a Consulatului General al României la Odesa, cu evacuarea personalului diplomatic și consular. Ulterior, activitatea misiunii diplomatice române la Kiev a fost reluată în regim normal, nu însă și activitatea Consulatului General al țării noastre la Odesa.

De asemenea, observăm că de-a lungul anilor comunitatea românească din regiunea Odesa a solicitat înființarea unui Consulat al României la Ismail, principalul centru administrativ, economic, cultural și universitar al părții basarabene atașate regiunii Odesa.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteţi:

  1. În ce orizont de timp prevede Ministerul Afacerilor Externe reluarea activității Consulatului General al României la Odesa.
  2. Dacă oficiile consulare ale altor state la Odesa activează sau și-au reluat activitatea până în prezent.
  3. Dacă Ministerul Afacerilor Externe consideră sau nu oportună înființarea unui Consulat sau a unui birou consular la Ismail, iar în cazul unui răspuns afirmativ, dacă au fost sau nu inițiate demersurile necesare în acest scop.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.