Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună

2 min read
Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună

Proiectul legislativ ar urma să vină în susținerea părinților care trebuie să se reîntoarcă la serviciu mai devreme din concediul de creștere a copilului, dar și a bunicilor, care nu au ajuns încă la vârstă legală de pensionare și se văd nevoiți să renunțe la locurile lor de muncă pentru a avea grijă de nepoți, rămânând astfel fără venituri.
În ce condiții ar putea primi bani de la stat bunicii care au grijă de nepoți
Indemnizația pentru creșterea nepotului se acordă la cerere, iar documentele ar urmă să se depună la primăria comunei sau orașului unde are solicitantul domiciliul sau reședința, conform proiectului de lege.
Iată lista documentelor necesare:

Captură Proiect de lege | Foto: Edupedu

În ce condiții se suspendă indemnizația pentru îngrijirea nepoților
Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepotului încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserție, adică după ce copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 (în cazul copiilor cu dizabilități).
Altfel, potrivit Edupedu.ro, indemnizația poate fi suspendată în cazul în care:
„a) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;
b) beneficiarul a decedat;
c) beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la art. 12”. Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt: „este cetățean român, cetățean străin sau apatrid”, „are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României” și se ocupă de îngrijirea nepotului.
d) se constată că timp de trei luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate.”
Conform Digi24, proiectul legislativ ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, iar în zilele următoare actul normativ va ajunge din nou pe masă discuțiilor în Camera Deputaților.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.