Carantina, panaceu universal pentru coronavirus – CRITICII.RO

2 min read
Carantina, panaceu universal pentru coronavirus – CRITICII.RO

Soluții în vremea pandemiei de coronavirus. În general, știm că nu există o soluție universal valabilă indiferent de problemă, fie că este medicală, financiară etc. Cu toate acestea, se pare că pandemia a scos la iveală un adevărat panaceu: la orice situație de criză, indiferent de țară, aplicăm măsuri de carantină.
Mai mult decât atât, nici acum nu știm cum anume ajung instituțiile abilitate la cifrele respective: cum se calculează, ce intră la indicatori, la ce populație se raportează etc. În plus, tot nu am reușit să aflăm de la policitienii noștri câte paturi avem la ATI – cine știe mai bine ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, Raed Arafat, premierul Florin Cîțu? Așadar, managementul crizei este și el virusat complet și pare că nu doar în România, ci la nivel european.
Citeam zilele trecute un articol despre cele patru capcane în care au căzut guvernele atunci când au decis să instaureze carantina:
Lipsa identificării unor alternative sau, cum se mai spune, thinking outside the box. În acest fel, majoritatea guvernelor s-au blocat într-un sistem de gândire încât orice altă soluție în afară de carantină este exclusă din start.Au ignorat problemele, riscurile ce pot fi generate de carantină – de exemplu, pierderile economice în rândul antreprenorilor și a anumitor categorii de angajații. Nu toți oameni pot să înlocuiască activitatea lor de la birou cu telemunca. În plus, după arată statisticile, două treimi tinerii cu vârste sub 25 de ani din Marea Britaniei au fost la rândul lor afectați de pandemie, aceștia rămânând fără job. La noi nu știu dacă monitorizează cineva cu atenție astfel de date.Capcana deciziilor din trecut. Guvernele au fos incapabile să iasă din logica deciziilor pe care le-au luat în trecut și au rămas pe același mod de gândire.Nu au informat corespunzător cetățenii cu privire la riscuri – și aici s-a tot discutat despre dezastrul din comunicarea oficială, când fiecare decident ieșea cu o declarație care contrazicea ce afirmase antevorbitorul său.
În aceste condiții, cred că vor fi multe lucruri pe care decidenții politice vor trebui să le învețe ca să evită alte situații dezastruoase: să nu cădem din pandemie în criză economică. Nu acum, căci e prea târziu – deja suntem într-o situație grea din punct de vedere economic, ci pentru alte situații viitoare.
 » articolul original poate fi citit pe www.CRITICII.RO

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.