Care-i legătura dintre primul copil născut în România și Consiliul Economic și Social

2 min read
Care-i legătura dintre primul copil născut în România și Consiliul Economic și Social

Conform Digi 24, Radio Europa Liberă, Știrilor Pro TV și multor altora, primul copil născut în România în 2021 a fost o fetiță, a cărei mamă avea 15 ani. Cele trei surse, aici, aici și aici.
Toată lumea știe asta, nu? Da, doar că în realitate nu este așa. Primul copil din România nu a fost născut de o mamă de 15 ani. Primul copil născut în România este un băiețel din județul Vaslui, născut de o mamă majoră. Și asta o spune Libertatea, nu eu.
„Primul copil născut în România, în 2021, al unei mame minore” este o știre falsă. Un fake-news cum ar zice deontologii. Totul a pornit de la o știre a Agerpres, în care am fost anunțați că primul copil născut în 2021 din județul Botoșani are o mamă minoră (Sursa: 01 ianuarie 11:16).

La ora 11:41, însă, Digi24 ne anunță că „O adolescentă de 15 ani a devenit mamă de Revelion. Fetița ei, primul copil născut în 2021”. Citind știrea, nu mai găsim nicăieri menționat faptul că este primul din Botoșani, nu mai găsim nici măcar cuvântul Botoșani. În schimb, găsim la final următorul paragraf: „Un studiu Eurostat arată că România e pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata nașterilor în rândul minorelor. 12,3% este rata la nivel național, în timp ce media europeană e de 4%.”

La 11:50, Știrile ProTV rostogolesc mai rău minciuna: Primul copil născut în România în 2021. Mama sa are doar 15 ani.

Apoi, trei ore mai târziu, știripesurse preia integral „știrea” scrisă de A.A. pe Digi24.ro și totul a devenit istorie, infografice și lamentări pe facebook: „iată ce se întâmplă dacă n-avem educație sexuală în școli”.
„Ce contează că n-a fost primul copil din 2021 și a fost al doilea?”,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.