Caz de poluare pe Valea Borod. Andrei Hangan (AUR): Situații de acest fel subliniază importanța monitorizării și reglementării stricte pentru prevenirea poluării

2 min read

Senatorul AUR Andrei Hangan a sesizat Ministerului Mediului un nou caz de poluare, de data aceasta pe Valea Borod, în județul Bihor – au fost constatate depășire ale indicatorilor de fier, mangan și zinc, având consecințe asupra calității apei în râul Crișul Repede. Apele Române au transmis că această poluare provine de la mina Cornițel. Unda de poluare s-a diluat pe o distanță de 4 kilometri de coada lacului Lugaș, ajungând pe Valea Borod cu o lungime de 17 km.

În acest context, Andrei Hangan a afirmat că acest fel de situații subliniază importanța monitorizării și reglementării stricte pentru prevenirea poluării.

„Specialiștii Apelor Române subliniază faptul că, în ciuda diluării și sedimentării suspensiilor din mină, există riscul ca precipitațiile abundente să reactiveze poluarea. Este de notat că, până în prezent, nu s-au înregistrat mortalități piscicole, iar oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au rămas în limitele admise.

Într-o avertizare anterioară, autoritățile au semnalat riscul unei poluări în județul Bihor, pe un afluent al Crișului Repede, urmând cutremurul recent din zonă și posibila prăbușire a unei galerii de mină”, a amintit senatorul.

Andrei Hangan și-a exprimat îngrijorarea față de această situație și a subliniat că este nevoie de o monitorizare atentă, dar și de o reglementare strictă, pentru a preveni alte cazuri de poluarea asupra resurselor de apă, cu potențial impact asupra ecosistemelor și comunităților locale.

Domnia sa a cerut Ministerului Mediului să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Cum reacționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în fața acestei situații de urgență ecologică semnalată de Apele Române?
  2. Care sunt măsurile imediate luate pentru identificarea și remedierea cauzelor poluării provenite din mina Cornițel?
  3. Ce strategii implementează ministerul pentru a preveni recurența unor astfel de poluări și pentru a asigura siguranța infrastructurii miniere?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.