Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

2 min read
Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

O persoană poate beneficia de concediul de acomodare atunci când adoptă un copil aflat în plasament. Pe perioada concediului, beneficiază de o indemnizație lunară, la fel ca în cazul concediului de creștere copil. 
Conform avocat.net, concediul de acomodare al părinților care au adoptat un copil, va avea o durată mai mare decât în prezent. Cel puțin, asta s-a stabilit în luna decembrie 2022, în cadrul unei ședințe din Senat. 
Conform propunerii, durata concediului va crește de la un an, la doi ani. 
Mărirea concediului de acomodare la 2 ani nu ar mai face diferență între părinții adoptivi și cei biologici, care au dreptul la doi ani acasă cu copilul lor. 

„Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii (şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii), să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei), şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei”, au declarat inițiatorii proiectului de lege, ne spune aceeași sursă citată. 
În Legea adopției, este prevăzut faptul că au dreptul la concediu de acomodare cei care au venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole.
Pe lângă concediul de acomodare, persoanele care adoptă copii vor beneficia și de o indemnizație lunară.
Valoarea acesteia reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimile 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției și nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință (525,5 lei),

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.