Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

2 min read
Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

Cearcăne roșii sub ochi la copii
Cearcănele se referă la petele mai închise la culoare situate dedesubtul ochilor. Acestea pot surveni la copiii de toate vârstele, inclusiv la cei aflați în primii ani de viață. De obicei, ele nu provoacă niciun disconfort, nici dureri și nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare. Sunt însă mai frecvente în rândul copiilor mici, întrucât pielea lor este mai sensibilă. În unele situații, cearcănele pot avea nuanțe de roșu sau o tentă vânătă-albăstruie, această ultimă situație fiind posibilă în condițiile în care venele din dermă sunt vizibile. Denumirea lor științifică este hiperpigmentare periorbitală, cu atât mai vizibilă la copiii cu tenul foarte deschis la culoare.
Există numeroase cauze responsabile de cearcănele roșii la copii, fără să fie asociate, în cele mai multe dintre cazuri, cu probleme de sănătate grave. Medicii avertizează asupra următorului fapt: la baza cearcănelor de acest tip stau în mod frecvent alergiile (eliberarea histaminelor conduce la dilatarea vaselor sanguine) sau afecțiuni ale tractului respirator, însoțite de congestie nazală. Oboseala este și ea responsabilă de cearcăne, inclusiv de cele cu nuanțe roșiatice pentru că pielea devine mai palidă, lăsând vasele sanguine de dedesubtul ochilor să fie ușor sesizabile.
Dacă vei constata că nici după mai multe ore de somn cearcănele copilului nu se diminuează, ci sunt tot mai persistente, ia legătura cât mai rapid cu un medic pediatru. Acesta poate recomanda anumite analize și te poate direcționa către alți specialiști (cum ar fi medic alergolog, medic cu specializare ORL, oftalmolog, gastroenterolog etc.) pentru a se descoperi cauza/cauzele ce a/au condus la cearcăne. Numai după aceea micuțul va putea primi un diagnostic și un tratament pentru a putea scăpa de ele.

Cauze pentru cearcăne roșii la copii
Printre cele mai cunoscute se numără:
Factorul genetic
Este foarte semnificativ și în ceea ce privește cearcănele roșii ale copilului.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.