Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

2 min read
Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

Vopsitul ouălor de Paște
Vopsitul ouălor de Paște este una dintre cele mai vechi și răspândite tradiții asociate cu această sărbătoare. Potrivit crestinortodox.ro, există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.

Ciocnitul ouălor de Paște
Potrivit aceleiași surse, ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoană mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mâna de partener, în timp ce rostește cunoscută formulă „Hristos a înviat”, la care se răspunde „Adevărat a înviat”.
Spălatul pe față în dimineața Paștelui
Un alt obicei care a trecut testul timpului și care încă se mai practică în unele zone ale țării este spălatul pe față cu apă proaspătă, „neîncepută”, în care a fost ținut un ou roșu. Creștinii care fac acest lucru au credință că astfel vor fi tot anul frumoși și sănătoși că un ou roșu. În tradiția populară, oul roșu de Paști ar avea puteri miraculoase, de vindecare, fiind purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.
Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, credincioșii „coboară în mormânt” împreună cu Hristos, pentru ca mai apoi să învie împreună cu El, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.